joey-kyber-45FJgZMXCK8-unsplash

Poznati pobjednici za najpametnije i ekološki najnaprednije gradove u Hrvatskoj

GREEN_300_listici_sredina

Laskave titule najboljima

Rijeka, Koprivnica, Krk i Osijek ovogodišnji su pobjednici u kategorijama Smart City i Eco City te su nizom svojih aktivnosti u koje ulažu kao gradovi zaslužili neki ponovno biti na tronu.

Proglašenjem pobjednika u Smart i Eco city kategoriji upravo je završen ovogodišnji izbor za Najbolji grad kojeg portal gradonačelnik.hr organizira u suradnji s Hanza mediom, Apsolonom i agencijom Ipsos. Titulu najboljih, odnosno najpametnijeg velikog i srednjeg grada u Hrvatskoj obranili su Rijeka i Koprivnica, a u kategoriji malih Smart city pobjedu je odnio grad Krk. Osijek je, pak, najnapredniji grad na polju zaštite okoliša i održivog razvoja.

Za ove laskave titule u finalu su se, borili još i Dubrovnik, Karlovac, Sisak i Zagreb kao veliki grad, Zaprešić, Đakovo, Jastrebarsko, Šibenik i kao srednji grad, te Donji Miholjac, Hvar, Pregrada i Zlatar u kategoriji malih gradova. Proglašenju je prisustvovao i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić koji je istaknuo da je tema održivih gradova ključna tema budućnosti, te da će naredna financijska perspektiva biti usmjerena upravo u smjeru održivog, zelenog, kružnog, obnovljivog gospodarstva.”S obzirom na narednu financijsku perspektivu Europske unije, kao i nacionalni plan oporavka i otpornosti, očekujem od lokalne samouprave još jači angažman u kvalitetnim rješenjima u gospodarenju otpadom, primjeni obnovljivih izvora u proizvodnji energije i drugim zelenim politikama. U tome ćete imati potporu Vlade i države. Budite kreativni, budite inovativni, pomičite granice, nije važno samo sudjelovati, važno je i pobijediti, a mi ćemo biti vjetar u leđa”, poručio je ministar gospodarstva i održivog razvoja, prenosi Gradonačelnik.hr. Metodologiju izbora za Smart city predstavila je Valentina Galijan, savjetnica u Odjelu pametne uprave Apsolona. “Pametan grad nije onaj koji je krcat naprednim tehnološkim rješenjima nego onaj koji na pametan način raspolaže svojim informacijama, koji ima svoju središnju inteligenciju i kroz svoju senzoriku i informatizaciju saznaje što se događa sa stanovnicima i kako to objediniti i unaprijediti”, dodala je Galijan.

Proglašenjem najpametnijeg malog grada Krk je tako sebi osigurao drugi ovogodišnji naslov najboljeg, nakon što se u listopadu okrunio za najbolji grad za život u zemlji. Osvojili su je temeljem niza parametara, među ostalim i zato što imaju visoke digitalne spremnosti gradske uprave od 33 posto, proračunsko izdvajanje za obrazovanje od 34 posto te dostignuti udjel organiziranog sakupljanja otpada od 53 posto.

Već drugu godinu zaredom, Koprivnica odnosi titulu najpametnijeg srednjeg grada u Hrvatskoj među ostalim i zbog uvjerljivo najvećeg izdvajanja za obrazovanje u kategoriji srednjih gradova (49,27 % proračuna), a u top 3 su i prema broju programa visokog obrazovanja  (VI. stupanj naviše) u području IKT u kategoriji srednjih gradova (4 programa). I oni su sva svoja parkirna mjesta pokrili mobilnom naplatom, u samom su vrhu po udjelu biciklističkih staza u odnosu na ukupnu kilometražu cesta na gradskom području (41 posto), a sa stopom od 55,75 posto su među tri najbolja grada u kategoriji srednjih gradova po stopi odvojenog prikupljanju otpada.

Glavni grad Primorsko-goranske županije svoju titulu najboljeg Smart city grada u Hrvatskoj obranio je nizom pametnih rješenja i dostignuća, pa su tako i među tri najnaprednija grada kad je u pitanju digitalna spremnost gradske uprave. Imaju pet potpornih institucija specijaliziranih za IKT, start-upove, inovacije i održivi razvoj i čak 17 različitih programa visokog obrazovanja u području IKT-a.  U top 3 su prema udjelu spremnika sa sustavom dojave popunjenosti u ukupnom broju spremnika za otpad u kategoriji velikih gradova, a čak 90 posto stanovništva povezano je na sustav pročišćavanja odvodnih voda.

Osijek kao najbolji u kategoriji Eco city grada ima dostupnost spremnika za odvajanje otpada svim kućanstvima na području grada. Odvaja se plastika, metal, biootpad, papir i staklo, s tom razlikom što su spremnici za staklo i metal smješteni u svim višestambenim zgradama, a kućanstva imaju mogućnost pozvati službu gradskog komunalnog poduzeća Unikom da odveze otpad. Kada je u pitanju angažman sjedišta Osječko-baranjske županije u povlačenju novca iz fondova Europske unije za projekte energetske učinkovitosti, do sada su sproveli 21 projekt s najvećim udjelom energetske obnove školske infrastrukture i vrtića. Na području Osijeka 57,5 kilometara je biciklističkih staza, a 95 posto javne rasvjete zadovoljava kriterije energetski učinkovitosti.

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.