robby-mccullough-iCoKBp2bZEU-unsplash

Kina dovršava svoju prvu mrežu za promatranje stakleničkih plinova

GREEN_300_listici_sredina

Nakon gotovo 40 godina izgradnje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Kina krenula s uspostavom mreže za promatranje stakleničkih plinova čija je izgradnja započela još prije 40 godina, a mogla bi dovesti do pozitivnih rezultata kada je riječ o ugljičnoj neutralnosti.

Kineska meteorološka uprava objavila je svoju prvu nacionalnu mrežu za promatranje stakleničkih plinova koja je uspostavljena nakon gotovo 40 godina izgradnje. 60 visoko preciznih promatračkih postaja pokriva glavna kritična klimatska područja u zemlji, s elementima promatranja uključujući sedam vrsta stakleničkih plinova kao što su ugljikov dioksid, metan i dušikov oksid. Tako su od kraja prošle godine, meteorološki odjeli Kine uspostavili centar za praćenje i evaluaciju neutralnosti stakleničkih plinova i ugljika na nacionalnoj razini, te postavili niz podcentara u više provincija. Država je također izgradila sustav evaluacije učinkovitosti svojih akcija neutralnosti ugljika pomoću promatranja podataka koji mogu razlikovati prirodne i antropogene tokove ugljika na globalnoj, regionalnoj i gradskoj razini.

Kako tvrde, petogodišnji plan od 2021. do 2025. godine kritično je razdoblje u kojem bi se pomoću ove mreže mogli detektirati eventualni problemi i realna stanja “kineskog puta“ prema ugljičnoj neutralnosti. Meteorološke vlasti u zemlji nastavit će promicati izgradnju trodimenzionalne mreže za praćenje stakleničkih plinova, kako bi se pružila potpora podacima znanstvenih promatranja za pravodobno ispunjavanje obveze o vrhuncu ugljika u zemlji kao i o njegovoj neutralnosti.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Više s Green.hr

Prva takva u svijetu: Ovo je ‘veganska violina’ izrađena bez životinjskih proizvoda

U radionici Padraiga O’Dubhlaoidha, irskog majstor za violine, stvoren je prvi svjetski set veganskih tijela za violinu koji su ikada bili certificirani i registrirani s kultnim veganskim zaštitnim znakom The Vegan Society. Projekt je nastao tijekom prvih mjeseci lockdowna kao kulminacija Padraigovog 40-godišnjeg iskustva i napora da u svoje instrumente uvede što održivije materijale. “S obzirom da se …

Stručnjaci upozoravaju: “Više zaštićenih područja neće spasiti bioraznolikost”

Plan nema sve što je potrebno

Eko-radionice s daškom svjetske graditeljske povijesti u Varaždinu

Stara tehnika koju treba oživjeti

Zemlje članice Europske unije premašile cilj korištenja obnovljive energije za 2020.

Hrvatska pri vrhu

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.