amit-lahav-h3dH3Ov2SqA-unsplash

Problemi u poljoprivredi: Zbog ekstremnih uvjeta ove godine ćemo imati manje pšenice i ječma

GREEN_300_listici_sredina

Problem su obilne kiše

Isto tako, otkupne cijene žitarica (pšenice, ječma i kukuruza) ove su godine niže od rekordno visokih koje su bile zabilježene prošle godine.

Prema prvim procjenama, zbog ekstremnih vremenskih uvjeta koji su obilježili proljeće, ove godine bismo mogli imati manje pšenice, i to za 13 posto te ječma za 20 posto manje. Najveći problem stvorile su prekomjerne oborine te pritisak štetnih tvari u tlu.

Kako je izvijestilo Ministarstvo poljoprivrede, to je ipak manji pad proizvodnje pšenice nego što se najavljivalo tijekom proljeća i ranog ljeta. Mogući razlozi su oporavak na pojedinim dijelovima i gotovo 10 posto više zasijanih hektara.

Slična je situacija i s ječmom kojeg je također zasijano više, no zbog značajno manjih prinosa prve procjene Državnog zavoda za statistiku govore o mogućih više od 20 posto pada proizvodnje.

Ekstremni uvjeti 

Paralelno, prinos uljane repice je povećan, iako su se površine smanjile zbog prelaska na neke druge kulture.

Hrvatska i mnoge zemlje već drugu se godinu zaredom suočavaju s ekstremnim vremenskim uvjetima koji su se prošle godine odrazili na proizvodnju kukuruza uslijed ljetnih suša, dok su se ove godine, zasad, prekomjerne oborine odrazile na ozime kulture, navodi se u priopćenju.

Otkupne cijene žitarica (pšenice, ječma i kukuruza) ove su godine niže od rekordno visokih koje su bile zabilježene prošle godine.

Pad cijena žitarica bio je izraženiji ranije ove godine te su se stabilizirale krajem lipnja. Iz Ministarstva poljoprivrede očekuju neometanu opskrbu domaćeg tržišta i nastavak izvoza.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.