kyle-glenn-DjNM2Bvg9Jg-unsplash

Privatne donacije vode mogu pomoći u obnovi australskih močvara

GREEN_300_listici_sredina

Progresivni model ulaganja

Najveća privatna donacija vode u povijesti Australije mogla bi pomoći u obnovi močvarnih staništa koja se nalaze u Murray-Darling slivu, velikom geografskom području u unutrašnjosti jugoistočne Australije. Ovaj novi financijski model uključuje ulagače, poljoprivrednike, upravitelje javnog vodnog dobr i okoliš.

U nedostatku kišnih razdoblja, močvarna staništa presuše, a dovođenjem vode na ovakva područja osigurava se opstanak cijelih ekosustava koji ovise o njima. Primjerice, dosadašnje akcije dovele su do povećanja raznolikosti ptica do 212% te povećanje brojnosti ptica za 282%.

Kilter Rural je australska tvrtka koja ulaže u prirodni kapital, a ostvaruje prihod iznajmljivanjem trajnih vodnih prava koje posjeduju. Dio profita ostvarenog u trgovini vodom koristi se za kupnju i doniranje vode kako bi doprinijela zaštiti i očuvanju okoliša. Tvrtka je najavila da će sljedeće financijske godine donirati 5,4 gigalitara vode za obnovu dvadeset i jednog močvarnog područja u Australiji koja pokrivaju površinu od oko 1600 hektara.

Sue Jackson, profesorica na Institutu Australian Rivers, kaže za The Guardian kako je ova donacija iznimno važna jer su “u Murray-Darling slivu upravitelji javnoga vodnoga dobra do sada bili jedini koji su dovodili vodu u presušene močvare. Međutim, ovim progresivnim modelom ulaganja uvodi se još jedna skupina ulagača iz privatnog sektora u obnovu ruralnih krajolika”.

Euan Friday, glavni investicijski direktor u Kilter Ruralu, kaže da je “ovo najveća dobrovoljna privatna donacija vode ugroženim močvarama u povijesti i osigurava povrat investitorima.” Investitori zaklade Kilter Balanced Water prošle su godine ostvarili povrat od 19,4%.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Pixabay / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.