brian-sumner--Uascf3aceQ-unsplash

Mogu li nam slane močvare pomoći u zaustavljanju klimatskih promjena?

GREEN_300_listici_sredina

Tajno oružje koje smanjuje zagrijavanje Zemlje

Slane močvare mogu pohraniti ugljični dioksid iz atmosfere 50 puta brže od tropske šume. Ugljični dioksid je jedan od stakleničkih plinova čiji je udio najveći (70%), a nastaje izgaranjem fosilnih goriva i posljedično uzrokuje zagrijavanje Zemlje.

Močvarna staništa su područja tla natopljena vodom i utočišta su biološkoj raznolikosti, a mogu se pronaći na svakom kontinentu osim Antarktike. One djeluju poput spužvi koje, ovisno o količini podzemne i površinske vode, otpuštaju ili zadržavaju vodu i zato su izuzetno važne. One kontroliraju poplave, prazne vodene rezerve, zadržavaju i talože nanose te neutraliziraju razne otrove.

Znanstvenici koji rade na zaštiti močvara Venecijanske lagune došli su do saznanja koje nam može pomoći u nastojanjima da smanjimo zagrijavanje Zemlje. Naime, močvarno zemljište oko talijanskog grada Venecije obuhvaća područje od 43 km2, što mu omogućuje da skladišti oko 25% ugljika emitiranog iz brodskog prometa.

Prije 200 godina močvare su pokrivale površinu oko 180 km2, međutim, močvare su se počele smanjivati zbog nedostatka mulja i sedimenta te zbog erozije. Sve je to posljedica s prirodnih fenomena i ljudskog djelovanja. Prema Andrei d’Alpaosu, profesoru geoznanosti sa Sveučilišta u Padovi, ove ranjive ekosustave treba bolje cijeniti i štititi. “Nedostaje svijest o potencijalu ovih sustava za pohranu organskog ugljika što nam može pomoći u borbi protiv klimatskih promjena”, objašnjava.

Taj potencijal o kojem govori oslanja se na relativno jednostavan proces. Dok rastu, biljke hvataju ugljik iz atmosfere, a zbog izmjene plime i oseke ih more bogato sedimentima preplavljuje. More u tom procesu zatrpava lišće i korijenje u mulj koji se nalazi na dnu, pa tako doslovno možete vidjeti skladištenje ugljika.

U laboratorijima na Sveučilištu u Padovi znanstvenici mogu izračunati koliko je ugljika pohranjeno u različitim močvarnim zonama, pa čak i odrediti njegov izvor. Ono što su otkrili je da postoji velika raznolikost u razinama skladištenja ugljika diljem Venecijanske lagune. Također, došli su do zaključka da slane močvare mogu pohraniti ugljik iz atmosfere 50 puta brže od tropske šume i pritom pomoći u borbi protiv klimatskih promjena. “Mislim da je njihova uloga podcijenjena. Moramo jasno dati do znanja da su one vrijedan resurs i da ih je bitno sačuvati”, objašnjava Andrea d’Alpaos, profesor geoznanosti na Sveučilištu u Padovi.

Znanstvenici trenutno pokušavaju odrediti koje su vrste biljaka, tla i okolišni uvjeti najbolji za skladištenje ugljika. U međuvremenu, od vitalnog značaja je očuvanje močvara.

PHOTOS BY: Pixabay, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.