250780431_2311291032341193_5524902044971475059_n

U Londonu postavljene magične klupe koje pročišćavaju zrak veličine jedne manje šume

GREEN_300_listici_sredina

Mala šuma u centru grada

CityTree ime je najnovijeg projekta, odnosno neobične klupe koje su postavljene u Londonu kako bi što više pročistile zrak. Jedna klupa s mahovinom može pročistiti zrak kao jedna manja šuma što ju čini revolucionarnom za sve gradove koji se bore s kvalitetom zraka.

Prijestolnica Engleske već se stoljećima bori kvalitetom zraka. London obično prelazi granicu onečišćenja zraka svake godine, a rješenja su čelni ljudi dugo tražili ne bi li pronašli način kako smanjiti smog u zraku i poboljšati njegovu kvalitetu. Tako su ovih dana Londončani napokon dočekali svoje prvo gradsko stablo, koje može pročistiti zrak kao jedna manja šuma. CityTree ime je ove neobične klupe-šume koje su postavljene samo nekoliko minuta hoda od Picadilly Circusa i izrađena je od mahovine. CityTree može prirodno apsorbirati zagađenje i sitne čestice iz okolnog zraka. Biljni sastav pruža prijeko potrebnu hladovinu za mahovinu kako bi uspjela u urbanom okruženju.

Opremljen navodnjavanjem i povezan s IoT nadzorom, ovaj šumski svijet u centru grada može se učinkovito mjeriti i održavati. CityTree je dovoljno pametan da odredi kvalitetu vode, vlažnost tla, temperaturu zraka i, naravno, razinu onečišćenja. Ovaj projekt gradske šume u London je doveo tim iz Green City Solutionsa što smatraju revolucionarnom tehnologijom za borbu protiv onečišćenja zraka i topline. Cijela se konstrukcija spaja s filterima koji apsorbiraju onečišćenje i uređajima za praćenje okoliša u gradskoj klupi, što pruža 275 puta veću sposobnost čišćenja zraka nego jedno drvo. CityTree može eliminirati ozonske plinove, prašinu, dušikov dioksid i godišnje filtrirati do 265 tona ugljičnog dioksida. Startup sa sjedištem u Njemačkoj instalirao je više od 20 CityTree-a u urbanim područjima u različitim zemljama, Svako ovakvo stablo koje apsorbira zagađenje pokazuje snagu i značaj tehnologije u rješavanju ekoloških problema, kojih složit ćete se, u svijetu ima sve više. 

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.