ralph-ravi-kayden-ScoPwAsdXqw-unsplash

Primjer drugima: Osnovali uslugu prikupljanja starog tekstila i u mjesec dana skupili 45 tona odjeće

GREEN_300_listici_sredina

Ništa ne odlazi u spalionice

Ne treba mnogo da bi se toliko i postiglo. Glavni grad Katalonije u svega mjesec dana spasio je 45 tona kućnog tekstila od spaljivanja i prenamijenio ga u druge svrhe. No, nisu ovo jedine inicijative u Barceloni koje vode grad prema klimatskoj neutralnosti.

Prošli je mjesec grad Barcelona pokrenuo uslugu prikupljanja kućnog tekstila i u šest tjedana od tada, općina je spasila oko 45 tona odjeće od odlaska u spalionicu. Ovo je samo jedna u nizu inicijativa u općem gradskom planu za nula otpada za razdoblje 2021.-2027. Naime, Barcelona integrira Zero Waste strategiju u planiranju gospodarenja otpadom u gradu s namjerom da doprinesu ublažavanju klimatske krize.

Sve je više doniranja odjeće u gradu

Tekstilni sektor jedan je od najvećih potrošača resursa u svijetu, s ogromnim utjecajem na okoliš i klimu, a ovom novom uslugom koja je u kratko vrijeme poprilično zaživjela, Barcelona želi napraviti korak naprijed u poboljšanju ponovne uporabe i recikliranja odjeće. Usluga je namijenjena građanima koji žele baciti odjeću, odjevne dodatke, cipele, ručnike, plahte ili zavjese.

Bracelona kao grad održivih inicijativa

Postoje i druge općinske inicijative koje promoviraju smanjenje proizvodnje otpada na lokalnoj razini. Jedna od njih je i slična inicijativa “Obnovite svoju odjeću”, mreža za razmjenu odjeće. Riječ je o promicanju odgovorne potrošnje, prevenciji otpada i održivosti. Ova se razmjena odvija u proljeće i jesen u različitim objektima i jedinicama u gradu i otvorena je za sve građane. Zatim “Obnovite svoje igračke”, mreža razmjene koja se odvija prije Božića i u mjesecu svibnju. Cilj je sudjelovati u promjeni oblika potrošnje koji je odgovorniji i ekološki prihvatljiviji. Imaju i dvije jedinice za samopopravak, prva za električne, elektroničke uređaje i bicikle, a druga za tekstil koje Gradsko vijeće stavlja na raspolaganje svim građanima, dok “Taula Plàstic Zero”, koja je osnovana u studenom 2019., već ima više od 200 članova iz organizacija u gradu koje rade na učinkovitom smanjenju jednokratne plastike.

PHOTOS BY: Unsplash, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.