dave-lsoogGC_5dg-unsplash

Prikupljeno gotovo milijun potpisa i poruka podrške za novi Zakon o obnovi prirode

GREEN_300_listici_sredina

Izvijestili iz WWF-a

Stotine tisuća građana od ožujka šalju osobne poruke svojim zastupnicima u Europskom parlamentu, pozivajući ih na djelovanje protiv gubitka bioraznolikosti i klimatske krize.

Zastupnici u Europskom parlamentu u srijedu odlučuju o Zakonu o obnovi prirode. Iz Svjetskog fonda za prirodu (WWF) upozoravaju da je to posljednja prilika za Europski parlament da se vrati s “opasnog puta ignoriranja znanosti i zaustavi zastrašujuće stope propadanja prirode u Europi”.

Predloženi zakon odgovor je EU-a na rješavanje razornih učinaka klimatskih promjena i smanjenja bioraznolikosti te ključni dio Europskog zelenog dogovora Komisije. Njegovo neusvajanje dovelo bi do tragičnih posljedica za iscrpljene ekosustave, otpornost Europe na klimatske promjene i gospodarstvo koje se oslanja na brojne dobrobiti koje priroda svakodnevno pruža.

Milijun potpisa

Zakon o obnovi prirode ključan je i za postizanje globalnih ciljeva bioraznolikosti koje je EU dogovorila u Montrealu prošle godine. Neuspjeh u osiguravanju učinkovitih mjera obnove nepopravljivo će naštetiti ugledu EU-a kao globalnog lidera u politici bioraznolikosti.

Kampanja #RestoreNature, koju podržava dvjestotinjak ekoloških nevladinih organizacija u EU, prikupila je gotovo milijun potpisa koji pozivaju donositelje odluka u EU da usvoje ovaj zakon. Stotine tisuća građana od ožujka šalju osobne poruke svojim zastupnicima u Europskom parlamentu, pozivajući ih na djelovanje protiv gubitka bioraznolikosti i klimatske krize.

Lobiji protiv prirode 

Ignorirajući znanstvene dokaze, grupacija Europske pučke stranke (European People’s Party – EPP) vodila je kampanju dezinformiranja o predloženom zakonu, koju je osporilo više od 6000 znanstvenika. EPP i lobiji protiv prirode tvrde da brane sektore poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. Međutim, upravo ti sektori najviše će izgubiti zbog uništenih ekosustava i nedostatka prirodnih resursa.

Zakon o obnovi prirode - prikupljeno milijun potpisa

Čak su se i čelnici različitih vjeroispovijesti ujedinili i zajednički pozvali zastupnike u Europskom parlamentu da glasuju za Zakon EU-a o obnovi prirode, pozivajući zastupnike “da pokažu jedinstvo, hrabrost i suradnju u podršci Zakonu o obnovi prirode”.

Četiri godine lobiranja

Predstavnici koalicije #RestoreNature, koju čine nevladine organizacije koje se bave okolišem poput WWF, BirdLife Europe, ClientEarth i EEB, četiri godine lobiraju za Zakon o obnovi prirode. Njezini predstavnici kažu kako nikada ne bismo mogli zamisliti da rasprava o nečemu tako pozitivnom kao što je povratak prirodi u EU, može biti toliko zloupotrijebljena i politizirana.

“Napadi protivnika Zakona samo su potaknuli masovnu mobilizaciju i podršku obnovi prirode. Sada su sve oči uprte u Europski parlament gdje će se svaki glas računati. Pozivamo članove Europskog parlamenta da se u raspravi oslone na znanost i istinski zastupaju građane EU-a na glasovanju, te da preuzmu odgovornost i glasaju za, a ne protiv prirode“, istaknula je Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.