alexandra-tran-Nnf_T9qaHYQ-unsplash

Prikuplja iskorištene žvakaće gume i od toga radi različite predmete

GREEN_300_listici_sredina

Ne želi otkriti sve sastojke

Žvakaće gume ne moraju završavati na dnu kante za smeće. Iako može zvučati čudno, one zapravo mogu biti poprilično korisne. Naime, ako se pravilno recikliraju, mogu biti sastojak nekolicine različitih predmeta.

Mlada Britanka Anna Bullus cijeli je život istraživala žvakaće gume. Otkrivši da je glavni sastojak tek obična sintetička guma, vrsta polimera slična plastici, Anna je odlučila pokrenuti mali kemijski laboratorij za ispitivanje žvakaćih guma.

Osam je mjeseci provodila različite pokuse: žvakaću je pretvarala u pjenu, kojoj je potom dodavala niz tvari koje ne želi podijeliti s javnosti. Naposljetku je dobila materijal sličan običnoj gumi koji se može iskoristiti za različite predmete.

“Tvar se zove poliizobutilen, a dobiva se iz petrokemikalija koje se pročišćavaju iz fosilnih goriva poput sirove nafte”, objasnila je Anna.

Donacije iskorištenih žvakaćih 

No, kako bi proizvela veće količine tog materijala potrebne su joj i iskorištene žvakaće gume. Zbog toga je Anna napravila posebne svjetlo ružičaste posude koje je nazvala Gumdrop, u potpunosti izrađene od recikliranih žvakaćih, a služe za bacanje iskorištenih.

Pokraj svakog takvog spremnika postavila je poruku u kojoj je objasnila na koji će se način koristiti prikupljene žvakaće gume te da će biti reciklirane u potpuno nove predmete. Bullus je potom ostvarila suradnju s tvrtkom za reciklažu u Worcesteru koja preuzima prikupljeno “smeće”, a potom ga melje u komadiće i spaja s drugim recikliranim plastičnim polimerima.

Udio žvakaće gume u cijeloj toj mješavini varira, ali Anna kaže da svaki predmet koji je dizajnirala i proizvela sadrži najmanje 20 posto žvakaće gume. To pokazuje da nešto što se može učiniti potpuno beskorisnim ne mora nužno biti, tvrdi.

PHOTOS BY: Gumdrop Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.