Michelin gume proizvodit će se od recikliranih plastičnih boca

Revolucionarna tehnologija

Michelin namjerava upotrijebiti 40 posto održivih materijala iz obnovljivih ili recikliranih izvora do 2030. i 100 posto do 2050. godine

Francuski gigant guma uspješno je testirao tehnologiju recikliranja plastike francuske biokemijske tvrtke Carbios koja se može koristiti u proizvodnji guma. Carbiosov postupak enzimske reciklaže plastičnog otpada od PET plastike oslanja se na enzim koji je sposoban depolimerizirati plastiku.

Podsjetimo, PET je vrsta plastike koja se koristi za izradu boca, poliesterske odjeće, pa čak i nekih vrsta tepiha. Često se reciklira, ali je također jedan od glavnih izvora plastičnog otpada.


Prema Michelinu, uobičajeni postupci recikliranja ne rezultiraju proizvodom prikladnim za upotrebu u gumama, ali enzimski postupak koji rezultira “poliesterom visoke čvrstoće posebno je pogodan za gume zbog otpornosti na lomove, jačine i toplinske stabilnosti“.
“Ponosni smo što smo prvi proizveli i testirali reciklirana tehnička vlakna za gume. Ona su izrađena od bočica u boji i reciklirana pomoću enzimske tehnologije našeg partnera Carbiosa”, rekao je Nicolas Seeboth, direktor polimernih istraživanja u Michelinu u priopćenju. “Ove komponente dokazale su da mogu raditi jednako dobro kao i one iz naftne industrije.”


Procjenjuje se da svi svjetski proizvođači guma zajedno trebaju 800.000 tona godišnje PET materijala. Količina vlakana koja zahtijeva samo Michelin jednaka je količini tri milijarde PET boca. Michelin namjerava upotrijebiti 40 posto održivih materijala iz obnovljivih ili recikliranih izvora do 2030. i 100 posto do 2050. godine.

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.