Studenti od žvakaćih guma proizveli kotače za skateboard!

GREEN_300_listici_sredina

Plan je suradnja s Vansom i Mentosom

Žvakaće gume stvaraju vrstu onečišćenja plastikom o kojoj jednostavno ne govorimo dovoljno. Većina je izrađena od sintetičkih plastičnih polimera koji se ne razgrađuju, zagađuju ulice, prirodu i veliku štetu nanose životinjama koje ih zamijene za hranu. Studenti iz Francuske zamislili su kreativan način za borbu protiv ovog problema.

Kad bismo znali od kojih se sve tvari stvaraju određeni proizvodi koje koristimo svaki dan, a da iste unosimo i u organizam kao hranu, vjerojatno mnogo toga ne bi nikad ni okusili. Tako se primjerice za izradu automobilskih guma koristi ista ona plastika od koje se izrađuje žvakaća guma. Zvuči bizarno, ali je tako. Toj istoj odbačenoj žvaki potrebno je više od pedeset godina da se kao takva počne raspadati. Primjetivši izgubljeni potencijal iskorištene žvakaće gume i štetne učinke koje ona ima na okoliš, studenti dizajna Hugo Maupetit i Vivian Fischer odlučili su prikupiti svežnjeve odbačenih žvakaćih guma od kojih su oblikovali i konstruirali kotače za skateboarde. Tako su reciklažom žvakaća i doradom dobili set raznobojnih kotača za popularno prijevozno sredstvo među mladima.

Nakon što su primijetili da bi odbačena žvakaća guma, izrađena od sintetičke gume, mogla biti prenamijenjena u konstrukciju kotača za skateboarde, Maupetit i Fischer studenti iz Nantesa, grada na zapadu Francuske zamislili su buduće partnerstvo s poznatim tvrtkama Mentos i Vans. Iako je ta suradnja zasad samo zamišljena, ovi kreativni studenti započeli su s akcijom uklanjanja žvakaćih guma s francuskih ulica i vraćanje tih istih žvakaćih guma na te iste ulice, ali na jedan potpuno drugačiji i održivi način.


– Naša bi inicijativa trebala očistiti ulice na održiv način. Zbog toga smo izumili i sustav koji će transformirati i rabljene kotače i pretvoriti ih u nove – izjavila je inovatorica Vivian Fischer.
– Ne stvara se više otpad i materijal ostaje u upotrebi – dodao je za strane medije kolega Hugo Maupetit.
Potaknuti ovom idejom koja pogoduje i tvrtkama s kojima žele surađivati, ali i okolišu, studenti Maupetit i Fischer predložili su da se diljem njihovog sveučilišnog grada postave tzv. “gumene ploče” gdje bi stanovnici i mnogobrojni studenti mogli lijepiti iskorištene žvakaće gume. Na taj način ne samo da bi lakšim putem prikupili svoj materijal za kotače, već bi i osvijestili građane da umjesto na tlu, žvaka pronađe svoje odlagalište na zato predviđenom mjestu.
Kako bi se ploče od žvakaće gume punile, tako bi inovatori svoj materijal svakodnevno preuzimali te bi se pojedinačni dijelovi sakupljali, čistili, oblikovali zajedno sa sredstvom za stabilizaciju i obojili prirodnom bojom da bi se na taj način stvorile baze kotača.

 

Općenito, prve naznake ovog danas sveprisutnog proizvoda u različitim okusima potječu još iz vremena neolitika, ali je žvakaća guma u svom modernom obliku stvorena u SAD-u u drugoj polovici 19. stoljeća. Američka vojska ju je u 20. stoljeću davala svom ljudstvu kao sredstvo za olakšanje napetosti, a odatle se proširila širom svijeta. Sintetičke gume, poput polietilena i polivinil acetata, koriste se za izradu žvakaćih guma. Plastika, poput sintetičke gume, može se oblikovati, prešati i stvrdnuti u različite oblike, što građevinski materijal čini relativno izdržljivim i jednostavnim za rad. Ono što također ovim studentima ide na ruku jest činjenica da ponude ovog materijala uistinu ne nedostaje – ima ga svugdje.

PHOTOS BY: Instagram, FreePik / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.