62480253-oblak-iznad-turske

Prije potresa u Turskoj na nebu se pojavio vatreni oblak. Sad je snimljen iznad druge zemlje

GREEN_300_listici_sredina

Evo što to točno znači

Kako još uvijek ne postoji znanstvena metoda kojom bi se predviđali potresi, to je područje izrazito plodno za stvaranje različitih teorija zavjere.

Dva tjedna prije razornih potresa na nebu iznad Turske snimljen je ogromni crveni oblak. Neki su to pripisali nagovještaju katastrofe koja je pogodila to područje, što je izazvalo nemire u Argentini, gdje se prije nekoliko dana pojavio sličan oblak. Oblak je primijećen 11. veljače iznad argentinske provincije Čubut, a fotografije su preplavile društvene mreže. Neki su korisnici pomislili da je riječ o nagovještaju katastrofe koja će uslijediti i iza sebe ostaviti gotovo 40 tisuća žrtava.

Kako još uvijek ne postoji znanstvena metoda kojom bi se predviđali potresi, to je područje izrazito plodno za stvaranje različitih teorija zavjere. Stoga, ne, neobični oblak na nebu nije bio i ne može biti najava katastrofalnih podrhtavanja.

Riječ je o prirodnom fenomenu, koji nastaje kada se zrak pri sudaru sa stijenama za jakog vjetra uspinje i pritom hladi. Ako je vlažan, dolazi do kondenzacije i toplinske inverzije, pri čemu nastaju ovakvi oblaci. Taj će zrak istisnuti već postojeći na vrhovima, koji će se potom spustiti, tvoreći tako ovaj oblak.

Događa se da se ovakve formacije oblikuju čak i na manjim visinama, na preprekama koje je postavio čovjek, primjerice, iznad visokih zgrada, ali češći su iznad visokih planina. Nisu znak predstojećih potresa, jedino što mogu omesti su letovi, izazivajući nestabilne uvjete i moguće turbulencije.

 

PHOTOS BY: Twitter / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.