francesco-califano-a41CunMyuC0-unsplash

Prijatelji životinja: “Svake minute ubija se stotine morskih pasa zbog juhe od peraja”

GREEN_300_listici_sredina

Brutalno postupanje

Iz udruge "Prijatelji životinja" pozivaju na potpisivanje peticije za očuvanje morskih pasa.

Svake minute ubija se na stotinu morskih pasa radi juhe od peraja, upozorili su u iz udruge Prijatelji životinja i pozvali građane da potpišu peticiju kojom se kani zaustaviti trgovina perajama u EU uključujući uvoz, izvoz i prijevoz peraja koje nisu pričvršćene uz tijelo životinje. “Živima im režu peraje i bacaju u more da iskrvare do smrti – spriječimo to našim potpisima”, priopćili su Prijatelji životinja i upozorili da je u zadnjih 50 godina više od 70 posto morskih pasa “izbrisano s lica zemlje”. Najčešće ih, istaknuli su, ubijaju kao slučajni ulov tijekom izlova riba za ljudsku prehranu, ili zbog mesa i peraja koje u Aziji smatraju delikatesom, lijekom i afrodizijakom.

Kad ih ulove, upozorili su, živima im režu peraje, a potom ih bacaju u more gdje umru od šoka ili utapanja. “To je svake godine brutalna sudbina više od 100 milijuna morskih pasa, i to samo zbog juhe od peraja morskog psa koja se nudi u restoranima diljem svijeta”, upozorili su Prijatelji životinja. Upravo je zato, napominju, pokrenuta europska građanska inicijativa “Stop rezanju peraja – stop trgovini”, u sklopu koje se još samo do kraja siječnja skupljaju potpisi građana Europske unije. Cilj je inicijative i peticije, koju je među ostalima pokrenula i aktivistička organizacija za očuvanje mora “Sea Shepherd”, u potpunosti zaustaviti trgovinu perajama u EU-u uključujući uvoz, izvoz i prijevoz peraja koje nisu pričvršćene uz tijelo životinje.

Iako je uklanjanje peraja na plovilima i u vodama EU-a zabranjeno i obavezno je iskrcavati morske pse s perajama prirodno pričvršćenima uz tijelo, ustvrdili su, EU je jedan od najvećih izvoznika peraja i važno tranzitno čvorište svjetske trgovine perajama. “Naime, zbog nedovoljne učestalosti inspekcijskih pregleda na moru, peraje i dalje nezakonito zadržavaju, prekrcavaju ili iskrcavaju u EU-u”, poručili su Prijatelji životinja. Zbog svojih peraja, napomenuli su, u posljednjih 60 godina globalna populacija vrste Trupan oblokrilac smanjena je za zastrašujućih 98 posto. “Morski psi žive u oceanima više od 400 milijuna godina i naša je dužnost zaštititi ih. Molimo sve da izdvoje pola minute vremena i založe se za ove nevjerojatne morske životinje”, apeliraju i upozoravaju kako istraživanje iz 2006. pokazuje da će ribarstvo doživjeti potpuni kolaps jer će život u moru nestati do 2048. ako se nešto bitno ne promijeni u odnosu čovjeka prema oceanskim životinjskim i biljnim vrstama koje žive u međuovisnim ekosustavima.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.