35738975_137593580365004_4371043626512285696_n

Nagrađivani dokumentarac priča je o prvom farmeru koji je uzgoj govedine zamijenio proizvodnjom veganske hrane

GREEN_300_listici_sredina

Unutarnje borbe sa samim sobom zbog klanja

Dokumentarac "73 Cows" fantastičan je i BAFTA-om okrunjen rad redatelja Alexa Lockwooda koji prati priču lokalnog farmera koji je zbog povezanosti sa životinjama odlučio prekinuti dugogodišnju tradiciju proizvodnje mesa i krenuo s održivom proizvodnjom organske veganske hrane.

Jeste li se ikada pitali može li vas neki od igranih filmova ili dokumentaraca uvjeriti da odustanete od konzumacije mesa? Ako ste pogledali “Cowspiracy” i “The Game Changers”, možda je ako još niste, vrijeme i za pogledati dokumentarni film “73 Cows” Alexa Lockwooda kojeg mnogi nazivaju remek-djelom. Ovaj 15-minutni film kojeg možete pogledati i na pauzi za ručak priča o prvom farmeru u Ujedinjenom Kraljevstvu koji je zamijenio uzgoj govedine za održivi organski veganski uzgoj. Snimao je sa samo četveročlanom ekipom, bez budžeta, i vjerojatno je producirao jedan od najpotresnijih filmova na tu temu posljednjih godina.

Ovaj nagrađivani film istražuje put farmera Jaya Wildea od proizvodnje govedine do veganskog farmera, odričući se pritom cijelog stada goveda. Lockwood uspjeva dočarati hladan, maglovit osjećaj farme, koji se odražava u Jayevoj duboko ukorijenjenoj borbi da mora klati životinje koje je zavolio. “Nikad nisam namjeravao da to bude nagrađivani film. Prijavio sam film samo noć prije roka za dodjelu BAFTA-e, kada me prijatelj na to potaknuo. Bio sam oduševljen kada sam pobijedio”, ističe redatelj koji je odmah znao da ima materijal za film kada mu je supruga u novinama pokazala članak o ovom farmeru. “Želio sam napraviti nešto na što bih mogao biti ponosan”, kaže redatelj.

Nije mu trebalo mnogo da se sprijatelji s ovim posebnim farmerom kojeg su kaže unutarnje borbe oko klanja životinja do kojih mu je stalo godinama ozbiljno izmučile i da ga je novi posao itekako preporodio, a redatelja preobratilo da postane vegetarijanac. “73 cows” je višestruko nagrađivani film, koji je 2019. dobio BAFTA-u za britanski kratki film, okrunjen dobitnikom Environment nagrade na The Smalls Film Festivalu, a čak je prikazan i u Europskom parlamentu.

PHOTOS BY: Facebook / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.