Poznate Hrvatice otkrile su nam svoja iskustva prakticiranja biljne prehrane, ali i savjete kako najbolje početi

GREEN_300_listici_sredina

Nisu nikad požalile

Usvajanje biljne prehrane, korištenje javnog prijevoza, prebacivanje na električni automobil i smanjenje konzumerizma, neki su od načina kako možete pomoći u borbi protiv klimatskih promjena. Svoj doprinos toj borbi daju i poznate Hrvatice kroz svoj način prehrane...

Sve se više govori o prednostima biljne prehrane. Brojna istraživanja pokazuju kako je takav način prehrane zdraviji jer može smanjiti rizik od srčanih bolesti, umanjuje mogućnost za razvoj određenih vrsta raka, snižava šećer u krvi i pomaže funkciji bubrega. Osim toga, biljna prehrana ima pozitivne učinke na okoliš, a Europska komisija predlaže smanjenu konzumaciju mesa i ostalih životinjskih proizvoda.

U Hrvatskoj se sve više ljudi odlučuje na biljnu prehranu, a tome pridonose i neki poznati svjetski izazovi čija je svrha poticanje ljudi na stvaranje drugačijih navika prehrane. “Meatless Monday” izazov odnosi se na prakticiranje veganstva svaki ponedjeljak, a “Veganuary” je veganski izazov koji traje cijeli siječanj. Iako se ovi koraci čine mali, ipak mogu imati značajan doprinos unaprjeđenju našeg zdravlja i očuvanja prirode.

Među poznatim Hrvaticama koje su se odrekle mesa i nekih drugih životinjskih proizvoda su glumice Anita Matić Delić, Barbara Vicković, Ines Bojanić i Tara Thaller. Ove dugogodišnje veganke i vegetarijanke podijelile su s nama svoja vrijedna iskustva i savjete kako najbolje početi prakticirati biljnu prehranu.

Anita Matić Delić

Anita Matić Delić je kazališna, televizijska i filmska glumica koja već 15 godina prakticira veganstvo. U vrijeme kad je tek prelazila na biljnu prehranu, ponuda restorana koji nude veganska jela nije bila velika. Prisjeća se kako je tada jedini restoran koji je nudio veganska i vegetarijanska jela u Zagrebu bio restoran Makronova. “Bilo je jako teško odabrati restoran u kojem bih mogla pronaći nešto za sebe, ali danas je ponuda velika i to je super”, priča Anita.

Na Instagramu puno pišem o veganstvu i objavljujem veganske recepte. Moram priznati da je posljednjih godina porasla svijet o ovom načinu prehrane, ali i o očuvanju okoliša pa je, shodno tome, bilo nužno povećati ponudu namirnica”, objašnjava. “Prije je ponuda veganskih proizvoda bila dostupna u samo jednoj trgovini, no, danas se mogu pronaći gotovo svugdje.”

"Toplo preporučujem uvođenje ove vrste prehrane, postepeno i polako. Zaista ima sjajnih jela koja se rade bez mesa i životinjskih proizvoda." 

Crveno meso joj je uzrokovalo zdravstvene probleme, a prvi ozbiljan problem doživjela je tijekom svoje prve trudnoće i tada je tu vrstu mesa izbacila iz prehrane. Postepeno je počela izbacivati i ostale životinjske proizvode jer je shvatila da joj takav način prehrane odgovara. “Prehrana je jako individualna, svatko mora način prehrane prilagođavati sebi i svojim potrebama”, naglašava. “Ponekad ljudi vrlo naglo pređu na vegansku prehranu, ali ako vam nekad fali meso, pojedite ga. Mislim da ne trebamo naglo šokirati organizam, bolje je to raditi postepeno kroz duže vrijeme”, govori.

Danas je takvu prehranu puno lakše prakticirati nego prije. Vrlo se lako možemo informirati o ovakvoj vrsti prehrane zahvaljujući portalima, blogovima i društvenim mrežama. Dostupnost informacija pomaže nam da se lakše i brže upoznamo s novim načinima pripreme jela. Anita drži radionice pripreme veganskih jela u centru Makronova. “Posebno mi je drago kad mi dođu polaznici koji po prvi puta kušaju jela spravljena od tofua ili algi i oduševe se, a volim i razbijati predrasude o tome da grah bez kobase nije ukusan”, kaže.

Barbara Vicković

Barbara Vicković hrvatska je kazališna, televizijska i filmska glumica koja zadnjih 15-ak godina prakticira vegetarijansku prehranu, a posljednjih godina, kako kaže, ponuda hrane za vegetarijance se povećala i poboljšala. “Tek kad počnete prakticirati takav način prehrane postanete svjesni koliko je širok dijapazon namirnica i recepata. To je hrana koja budi maštu, od koje se zbilja može napraviti svašta, a i ponuda hrane je bolja nego što je bila prije”, priča Barbara.

"Ohrabrujem ljude koji žele postati vegetarijanci, ova prehrana nam daje puno fizičkih i duhovnih dobrobiti."

Prvi put je počela prakticirati vegetarijanstvo za vrijeme studiranja, no kako je tada u Hrvatskoj bio rat, ponuda hrane je bila vrlo mala, “Za vrijeme rata nije bilo ničega za kupiti osim sira i pašte”, prisjeća se.

Ponekad ljudi kažu da je ovakav način prehrane skup, no ne bih se složila s tim. Niti jedna hrana nije jeftina, ali ovaj način prehrane nije ništa skuplji od prehrane koja uključuje meso”, kaže. “Recimo da u prosijeku jedna kila mesa košta od 30 do 50 kn, za taj isti iznos možete kupiti 2 kg smeđe riže koju, uz nešto povrća, možete jesti stvarno dugo”, objašnjava glumica.

Ines Bojanić

Ines Bojanić je kazališna glumica koja je od svoje 18. godine vegetarijanka. “Od tada do danas puno se toga promijenilo, ponuda hrane za vegetarijance je puno veća zbog većeg broja specijaliziranih trgovina“, kaže Ines. Napominje da je ovaj način prehrane puno jednostavnije danas prakticirati zbog niza suplemenata koji se mogu naći na tržištu. “Prije u trgovinama nije postojao tofu, sejtan ili biljno mlijeko, ljudi su to tada radili sami doma. Ja nisam nikad bila pristalica pijenja mlijeka pa ga ne konzumiram niti sada. Jednostavno nemam naviku piti mlijeko.”

"Ponuda hrane je danas veća zbog specijaliziranih trgovina, raznih suplemenata, ali je prije hrana bila zdravija i kvalitetnija jer nije bila toliko špricana."

Ipak, kako kaže Ines, hrana je danas slabije kvalitete nego prije. Kvaliteta današnje hrane koja se nudi na tržnicama ili u trgovinama je lošija zbog široke upotrebe pesticida.

Tara Thaller

https://www.instagram.com/p/CF-AMGbpqlh/

Tara Thaller je hrvatska glumica koja od svoje pete godine izbjegava konzumaciju mesa. Vegetarijanstvo je njezina obitelj počela prakticirati prvenstveno zbog etičkih razloga, ali s vremenom su se pojavili i neki drugi razlozi zbog kojih danas prakticira ovakvu prehranu. Prema njezinom mišljenju ponuda hrane je veća, informacije su dostupnije i cijene su pristupačnije.

"Treba otvoriti um nekim drugim mogućnostima i drugim kuhinjama", kaže Tara.

“Mislim da je najbitnije informirati se o ovom načinu prehrane ako želite prestati konzumirati meso. Smatram da bi bilo pogrešno izbaciti meso bez da se informirate o tome kako nadomjestiti nutrijente. Ako iz klasične hrvatske kuhinje izbacite meso, nužno je naučiti kako pronaći neke druge hranjive i zdrave zamjene”, objašnjava Tara.

Drugi poznati Hrvati koji su također odlučili prakticirati vegansku i vegetarijansku prehranu su: Mate Rimac, Nina Badrić, Goran Višnjić, Ivana Plechinger Kovačić, Goran Karan, Damir Urban, Ivana Banfić, Igor Barberić i drugi.

PHOTOS BY: Unsplash; Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.