ecuador-g2ad0ad87a_1920

Presuda bez presedana: Planirane naftne projekte u Amazoni od sada moraju odobriti njezini starosjedioci

GREEN_300_listici_sredina

Povijesna presuda Vrhovnog suda Ekvadora

Vrhovni sud Ekvadora donio je presudu koja zahtijeva da vlada traži suglasnost domorodačkog stanovništva za nove naftne i rudarske projekte. Ova povijesna presuda mogla bi zakočiti predsjednikov plan za povećanje proizvodnje nafte.

Vrhovni sud Ekvadora, najmoćnije pravosudno tijelo u zemlji, 4. veljače ove godine objavio presudu kojom se po prvi put priznaje pravo domorodačkih zajednica da imaju konačnu odluku o naftnim, rudarskih i drugih projektima koji utječu na njihova zemljišta. Ekvador sada ima jedan od najsnažnijih pravnih presedana u svijetu.

Domorodački narodi globalno čuvaju 80% biološke raznolikosti i 17% cjelokupnog ugljika pohranjenog u šumama. Unatoč tome što teritorij na kojem žive domorodačke zajednice pokriva samo oko 22% zemljine površine, sva klimatska rješenja ovise o njihovoj sposobnosti da zaštite svoje teritorije za generacije koje dolaze.

Čak 70% površine Amazone koja se nalazi u Ekvadoru čini teritorij domorodačkog stanovništva. Mogućnost da kažu ˝NE˝ i time zabrane rudarske i naftne projekte velik je udarac predsjedniku Guillermu Lassu koji je nedavno najavio udvostručenje proizvodnje nafte i proširenje rudarstva duboko u Amazonu.

Brian Parker, odvjetnik Amazon Frontlinesa koji je radio na slučaju, rekao je da presuda predstavlja “ogromnu promjenu moći” u zemlji. “Vlada je do sada mogla činiti što god je htjela”, rekao je, “sada moraju dobiti pristanak.”

Sudska je presuda prvi korak mnogih. Djelovanje na prvoj liniji i globalni pritisak i dalje su ključni. Presuda ostavlja mogućnost vladi da opravda bušenje ili rudarenje u iznimnim okolnostima, čak i ako se domorodačko stanovništvo protivi projektu.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.