Otočani spasili bjeloglavog supa: Bio je gladan i uplašen

GREEN_300_listici_sredina

Pažljivo zbrinut

Da je Hvaranima prije nekoliko dana netko rekao kako će ih posjetiti bjeloglavi sup, zasigurno bi rekli da se šali. Međutim, to se upravo dogodilo mještanima Zastražišća gdje je na lokalnu farmu dolutala ova zaštićena ptica grabljivica koja je zbrinuta, a detalji kako je dolutala baš na Hvar bit će uskoro poznati.

Zanimljiv vikend imali su mještani na predjelu iznad Dubca kod Zastražišća na otoku Hvaru. Naime, tamo je proteklog vikenda zalutao ni više ni manje nego bjeloglavi sup. Riječ je o ptici grabljivici iz porodice jastrebova koja je zakonom zaštićena, a njezino mjesto obitavanja povezuje se s otokom, ali ne dalmatinskim već kvarnerskim – Cresom.

Nije poznato kako je ova velebna ptica dospjela na Hvar, ali tamošnji mještani reagirali su na vrijeme i zbrinuli iznemoglog bjeloglavog supa u Sokolarski centar u blizini Šibenika. Bjeloglavog supa na svom je imanju zamijetio 25-godišnji Juraj Zaninović koji je o svemu obavijestio lokalnu lovkinju Danijelu Lučić koja isprva nije mogla vjerovati da je ova ugrožena ptica posjetila njihov otok. Lučić je došla na imanje Zaninovićevih i pažljivo pokrila odjećom pticu te unijela u automobil i pomogla pri prvoj etapi transporta.

Zalutali bjeloglavi sup trajektom je dopremljen do Splita, gdje ga je dočekao službenik iz šibenskog sokolarskog centra. Kako je ptica dospjela na otok i dalje je nepoznanica. Mnogi su pomislili kako se došla nahraniti ovcama, no supovi ne napadaju živi plijen već se hrane leševima, a ovih će se dana otkriti detalji što je potaklo ovu pticu da zaluta baš na hvarsko područje.

PHOTOS BY: Facebook / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.