tužba nas

Pravni slučaj koji ulazi u povijest: Mladi aktivisti na Sudu protiv 32 europske zemlje, uključujući Hrvatsku

GREEN_300_listici_sredina

Klimatske promjene

Još 2017. godine, kada je Portugal bio stravično pogođen požarima, šestero mladih aktivista podiglo je tužbu protiv vlada europskih država za nedovoljnu angažiranost u suzbijanju klimatskih promjena. Nakon šest godina, prvi put izlaze i pred sud.

Danas je na sudu u Strasbourgu prvo saslušanje šestero mladih portugalskih aktivista koji su 2017. podigli tužbu protiv 32 europske države za njihovu nedovoljnu akciju u vezi s klimatskim promjenama i neuspjeh u smanjenju emisija stakleničkih plinova te im na taj način ugrozili osnovna ljudska prava, uključujući pravo na život, privatnost, obiteljski život i slobodu od diskriminacije.

Ovaj slučaj predstavlja prvi takve vrste koji se pokreće pred Europskim sudom za ljudska prava (ECHR), a ako bude uspješan, mogao bi imati pravno obvezujuće implikacije za vlade koje su uključene.

klimatske promjene

Šestero portugalskih aktivista, u dobi od 11 do 24 godine, nadaju se da će povoljna presuda prisiliti 27 članica EU-a, kao i Veliku Britaniju, Švicarsku, Norvešku, Rusiju i Tursku da ubrzaju svoje klimatske napore, kao što su izgradnja obnovljive infrastrukture i smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Aktivisti tvrde da klimatske promjene utječu na njihov svakodnevni život i školovanje te štete njihovom fizičkom i psihičkom zdravlju, a na pravnu akciju su se odlučili nakon serije smrtonosnih požara u Portugalu 2017. godine, gdje ih većina i živi.

Tužitelji u ovome sporu ne traže financijsku naknadu, žele uvjeriti suce da su žrtve neodgovornosti vlada europskih država koje imaju pravnu obvezu osigurati da se globalno zatopljenje zadrži na 1,5 stupnjeva Celzijevih, sukladno ciljevima Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. godine.

“Predstavili smo dokaze koji pokazuju da države imaju golemu moć da znatno više mogu utjecati na smanjenje emisija stakleničkih plinova, ali to ne čine”, izjavio je odvjetnik Gerry Liston, zastupnik mladih aktivista iz Portugala na početku cjelodnevnog saslušanja te dodaje kako bi njihova pobjeda značila veliku promjenu na globalnoj razini.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.