francisco-suarez-0EkWTSFXwCc-unsplash

Poznati lanac restorana toplinu iz kuhinje koristi za grijanje domova!

GREEN_300_listici_sredina

Fantastična ideja

Godišnja količina topline proizvedene u jednoj Nandoovoj kuhinji dovoljna je za grijanje više od 30 domova i to čak godinu dana.

Lanac restorana koristi toplinu generiranu iz svoje kuhinje za grijanje vode i obližnjih zgrada. Riječ je o uspjehu jednogodišnje probe u Nandoovoj podružnici Didsbury u Manchesteru, čiji je model sada prenesen na čak 14 drugih podružnica.

Sustav koji je izradila energetska tvrtka Dext Heat Recovery iz Lancashirea koristi izmjenjivač topline, posebnu kutiju na krovu koja skuplja toplinu proizvedenu kuhanjem. Naime, umjesto da se ispušta u atmosferu, toplina se filtrira i reciklira.

Profesor Karl Williams, direktor centra za upravljanje otpadom i resursima na Sveučilištu Central Lancashire, rekao je da je uzbuđen zbog načina povrata energije u borbi protiv trenutne klimatske krize, piše BBC.

Dext surađuje s restoranom od 2009. godine kada su počeli prikupljati toplinu s njihovih roštilja te ju koristiti za grijanje vode – sustav koji se sada koristi za uštedu energije u  čak 300 poslovnica.

Direktor tvrtke Dext Heat Recovery, Neil Bracewell, rekao je kako vjeruje da bi to moglo promijeniti igru u restoranskoj industriji.

“Surađujemo sa Sveučilištem Sheffield Hallam gdje smo razvili i istražili izmjenjivač topline kako bismo filtrirali zrak iz kuhinja“, objasnio je.

‘Pomaže svaki djelić’

“Postoji mnogo tehnologije za povrat energije, na primjer iz kanalizacije, ali svaki djelić pomaže u smanjenju našeg oslanjanja na fosilna goriva”, rekao je Williams ističući pritom da je glavni izazov u ovakvom sustavu – trošak.

“Da bi imao stvarni učinak potrebno je ući u manje tvrtke na našim glavnim ulicama jer ih ima puno više nego velikih lanaca. Bilo bi im teško investirati jer bi im trebalo dulje da dobiju povrat jer ne proizvode toliko topline kao veći lanci.

Bracewell je rekao da se cijena njihovih sustava kreće oko 20.000 funti, ali procjenjuje da bi se izdatak mogao vratiti za 18 mjeseci, ovisno o veličini i upotrebi kuhinje.

Sam McCarthy, Nandov voditelj održivosti za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku, rekao je da žele podijeliti ovu tehnologiju s drugim lancima restorana.

“Imamo neto nulti cilj do 2030. i ova se nova tehnologija pokazala uspješnom jer smanjuje utjecaj na planet i štedi novac na računima za energiju koje želimo ponovno uložiti u budućnost naših restorana“, rekao je.

 

PHOTOS BY: Unsplash, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.