Leonardo DiCaprio seen in Cannes France 2013

Poznati holivudski glumac zna gdje treba investirati novac, a slijede ga brojni kolege

GREEN_300_listici_sredina

Budućnost etičkih investicija

Glumac, ekološki aktivist i UN-ov glasnik mira za klimu, Leonardo DiCaprio, davno je otkrio moć etičkih investicija. Naime, osim što pružaju mogućnost povećanja kapitala, ove investicije pomažu čovječanstvu u usporavanju klimatskih promjena.

Investicije su dugoročno najbolja alternativa za štednju, a da bi kapital stvarno rastao, njegov prinos mora biti veći od inflacije. Samo dionice redovno i dugoročno zarađuju više od inflacije. Trenutni događaji i politička klima inspirirali su mnoge ljude da počnu ulagati u brendove koji su održivi. Prema Wall Street Journalu, nakon što se SAD povukao iz Pariškog klimatskog sporazuma, američki investitori počeli su aktivno ulagati novac u održive fondove. Sve je više ljudi koji svoja ulaganja žele usmjeriti u kompanije koje prakticiraju zeleno poslovanje, ali nisu sigurni kako to učiniti.

Leonardo DiCaprio nije prvi glumac koji aktivno investira, ali njegov portfelj pokazuje da je održivost bila njegov primarni fokus, godinama prije nego što su etičke investicije postale trend na Wall Streetu. DiCaprio je 2012. svoje investicije usmjerio na tržište električnih vozila, neposredno prije nego što je prodaja takvih vozila naglo skočila i godinama prije nego što je praktički svaki proizvođač automobila počeo govoriti o automobilima na električni pogon. Postao je dionički ulagač, savjetnik i ambasador marke američkog proizvođača električnih vozila Fisker. Fisker Karma, automobil vrijedan 100.000 dolara, stigao je na tržište godinu dana prije nego što je njegov rival Tesla lansirao svoj vodeći model S.

DiCapriov uspjeh u ulaganju nije samo plemenit, već je i dosjetljiv na tržištu. Nakon svog uspjeha u solarnim i električnim vozilima, DiCaprio se upustio u sektor biljne hrane. Investirao je u Beyond Meat još 2017. godine, prije nego što je brend počeo raditi s divovima u industriji hrane i grickalica poput McDonald’sa i PepsiCoa, i prethodio nizu slavnih osoba i sportaša koji su tek nedavno počeli ulagati u taj sektor.

Tijekom svoje investicijske karijere, DiCaprio je pokazao da vjeruje da tehnologija može biti moćan alat za poticanje ekoloških inovacija, bilo da pomaže vozačima da se odmaknu od upotrebe fosilnih goriva ili čak od nečeg tako običnog kao što je sakupljanje otpada. Nakon Fiskera, 2015 . godine uložio je u Rubicon softversku tvrtku koja je izradila aplikaciju kako bi pomogla drugim tvrtkama da upravljaju svojim otpadom i recikliraju na održiviji način.

Godinu dana kasnije, DiCaprio je podržao startup za dijamante. Dijamanti uzgojeni u laboratoriju, koji se također nazivaju “kultivirani” dijamanti, vizualno i kemijski se ne razlikuju od stvarnih, ali su održiviji i humaniji – industrija dijamanata prepuna je ekoloških problema i iskorištavanja radnika. Također, kao i sve veći broj poznatih lica, DiCaprio je u upravnom odboru nekoliko startupova vođenih održivošću. Pridružio se upravnom odboru tvrtke Bluon Energy 2017. koja proizvodi energetski učinkovita zamjenska rashladna sredstva za postojeće HVAC-R sustave – sustavi grijanja, ventilacije i klimatizacije prostora.

Sljedeće godine se pridružio savjetodavnom odboru i uložio u Kingo Energy, startup sa sjedištem u Gvatemali koji donosi čistu, decentraliziranu solarnu energiju izoliranim zajednicama diljem svijeta.

Prošle godine DiCaprio se pridružio odboru savjetnika u čileanskoj prehrambenoj tehnološkoj tvrtki Perfect Day koju podržava Lewis Hamilton, te je postao savjetnik i ulagač u startupove za uzgoj govedine Aleph Farms i Mosa Meat. U njegovom portfelju su i tvrtke Hippeas, brend grickalica, te Califia Farms, koja proizvodi biljna mlijeka. “Jedan od najutjecajnijih načina borbe protiv klimatske krize je temeljno preoblikovanje našeg globalnog prehrambenog sustava“, rekao je DiCaprio o svojoj investiciji u Mosa Meat.

Je li DiCapriov fokus na etičke investicije utjecao na druge slavne kolege?

Slavne osobe sve češće progovaraju o svojim etičkim investicijama. Jay-Z, Serena Williams, Jaden Smith, Katy Perry, Trevor Noah i drugi postali su istaknuti eko investitori i pomogli održivim brendovima kao što su Cloud Paper (pokretanje toaletnog papira od bambusa), Impossible Foods, Oatly, Simulate (veganska marka piletine) i Pela (koja proizvodi tehnološke dodatke za kompostiranje).

Klimatske promjene postaju sve veća prijetnja čovječanstvu i prirodnom svijetu, zemlje ne uspijevaju ispuniti klimatske ciljeve i zakonski propisi se i dalje zaustavljaju, ekološke investicije mogu biti još jedan dio slagalice koji bi mogao pomoći u usporavanju nadolazećih posljedica globalnog zatopljenja uzrokovanog ljudskim djelovanjem. Zvijezde poput DiCaprija, koje su svoj novac iskoristile za investiranje u brzorastuće sektore poput čiste energije i biljnih proteina, mogle bi vrlo dobro pomoći da se ljestvica nagne u korist klimatskih rješenja. Ako razmišljate o etičkim investicijama, i dalje vrijede ista pravila ulaganja – investirajte raznoliko, obratite pozornost na rizik i povrat, a pritom izbjegavajte uključivati svoje emocije.

PHOTOS BY: Beyond Meat, Unsplash, Guliver Image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.