A dog lies down in a cage at a dog meat farm in Asan, South Korea, on Tuesday, March 7, 2023. The farm is closing as the dog meat trade continues to decline amid changing social attitudes and health concerns. Photo by Thomas Maresca/,Image: 761835299, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Povijesna odluka: Južna Koreja konačno bi mogla zabraniti pseće meso

GREEN_300_listici_sredina

Već organizirani prosvjedi protiv zabrane

U Južnoj Koreji postoji oko 1150 farmi za uzgoj pasa, 34 klaonice, 219 distribucijskih tvrtki i oko 1600 restorana koji poslužuju pse, prema vladinim podacima.

Južna Koreja konačno će uvesti zabranu psećeg mesa i tako stati na kraj kontroverzama “drevnog običaja i tradicija“.

Rezultat je to povećanja svijesti o pravima životinja, ali i valu kritika koje su stigle iz svih dijelova svijeta. Osim toga, javio se i sve oštriji otpor u samoj Južnoj Koreji, posebice od strane mlađe generacije.

“Vrijeme je da se stane na kraj društvenim sukobima i kontroverzama oko konzumacije psećeg mesa donošenjem posebnog zakona koji će to okončati”, rekao je Yu Eui-dong, šef politike vladajuće Stranke narodne moći, na sastanku s vladinim dužnosnicima i borci za prava životinja, a prenosi Reuters.

Organizirani prosvjedi

Vlada će do kraja ove godine predstaviti prijedlog zakona za provedbu zabrane, rekao je Yu, dodajući da bi uz očekivanu dvostranačku potporu zakon trebao proći.

Ova je vijest izazvala snažan otpor onih koji sudjeluju u industriji psećeg mesa. Kako izvještava Time, oko 200 uzgajivača pasa održalo je prosvjed u blizini predsjedničkog doma u Seulu. Korejska udruga uzgajivača psećeg mesa također je poručila da razmatra puštanje dva milijuna pasa u blizini vladinih znamenitosti u Seulu, kao i domova zastupnika.

Ministar poljoprivrede, Chung Hwang-Keun, rekao je na sastanku da će vlada brzo provesti zabranu i pružiti maksimalnu moguću potporu onima u industriji psećeg mesa kako bi čim prije zatvorili svoje poslove.

Inače, ovo nije prvi put da vlada pokušava zabraniti pseće meso. Prijašnji prijedlozi zakona propali su zbog oštrog protivljenja onih koji sudjeluju u industriji psećeg mesa. No, ova predložena zabrana uključivat će trogodišnji poček i financijsku potporu tvrtkama.

Skupine za prava životinja pozdravile su mogućnost uvođenja zabrane: “Ostvarenje sna za sve nas koji smo se toliko borili za okončanje ove okrutnosti”, stoji u priopćenju Humane Society International.

PHOTOS BY: Profimedia, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.