Postoje sjajni načini da djecu naučite ekološkim navikama

GREEN_300_listici_sredina

Za početak, budite primjer...

Bez obzira na stajališta o problemu klimatskih promjena, svi bi se mogli složiti oko jednog – da s ekološkog stajališta ne možemo nastaviti s ovakvim načinom života još dugo. Baš zato, naučite djecu reciklirati, obnavljati, štedjeti, jesti prirodno uzgojenu hranu, uživati u prirodi. 

Riječ “ekologija” djeci može zvučati nekako odraslo i dosadno no ako im tu veliku riječ približite kroz igru, budite sigurni da ste na sjajnom putu da od svojeg djeteta napravite pravog malog eko prijatelja.

O okolišu i ekologiji djecu treba učiti od najranijih dana, dok su još bebe. To mora biti dio naše i njihove svakodnevice. Jednom kad usvoje dobre zelene navike, oni mogu pozitivno djelovati i na svoje vršnjake, rodbinu, a na kraju i na same roditelje.

Ekološko življenje postalo je važan element našeg vremena, a još budućnosti…koju ostavljamo djeci. Baš zato, važno ih je naučiti, dok su još mala, kako da se odnose prema prirodi, da je čuvaju i vole.

Recikliranje, izrada igara od kartonskih kutija ili vrtlarenje? Prepustite se mašti i ovim sjajnim prijedlozima!

  • Prazne kutije od pahuljica ili cipela više nisu samo smeće. Unutrašnjost tih kutija dobre su za bojanje prstima, a poleđina iskorištenih ili bespotrebno isprintanih papira iz vašeg ureda za dijete je izvrsna slikarska podloga. Zamolite i kolege da ne bacaju takve papire, već ih odnesite doma ili u vrtić.
  • Dok su mala, priče i bajke imaju veliki utjecaj na djecu. Iz njih upijaju sve što je važno, bonton, dobre i loše navike. Njihovi junaci iz bajki i priča predstavljaju sve ono što oni žele biti, stoga pronađite priče koje imaju radnju vezanu za ekologiju i čuvanje okoliša i čitajte, čitajte, čitajte.
  • Odvedite ih na zelene radionice poput “How to green” Laboratorija zabave.  Kreativne radionice vezane za temu očuvanja prirode te zabavne igre roditelja i djece vezane na temu ekologije samo su dio aktivnosti Laboratorija.

  • Napravite mali vrt. Uključite djecu u sadnju biljaka, njihovo zalijevanje, čupkanje žutih listića. Divite se svakom novom cvijetu i njegujte istovremeno ljubav svog djeteta prema biljkama. Zadovoljstvo će biti još veće kada dijete ubere rajčicu koju je posadilo i zalijevalo.
  • Zadužite djecu da vas podsjećaju na gašenje svjetla kad napuštate prostoriju – razveselit će ih ovaj važan zadatak i osjećat će se korisno. Možda vas i kazne zbog prekršaja, a na taj način naučit će štedjeti energiju.

  • Naučite djecu da poklanjaju odjeću, igračke, cipele, knjige. Ponekad i zajedno s njima odnesite te stvari onima kojima je pomoć potrebna. Vidjet će da ima onih kojima je pomoć potrebna, a naučit će i cijeniti trud koji ulažete kako bi oni imali sve što im je potrebno. Također, napravite malu “trampu” s njihovim prijateljima. I to je dobar početak.
  • Uvijek djeci naglašavajte koliko je važno nositi svoje platnene ili reciklirane vrećice u kupovinu, a možete im nabaviti i njihovu posebnu vrećicu u koju može stati nekoliko artikala. Biti će ponosni što pomažu roditelju u kupovini.
  • Limenke od pića, prazni tetrapak mlijeka i kartonske kutije lakše je reciklirati ako su spljoštene. Stavite ih na pod i dopustite djetetu da skoči na njih – naravno, uz objašnjenje zbog čega je to dobro. Dijete će biti oduševljeno jer konačno je njegovo skakanje postalo društveno korisno.

Djeca vole naš planet. Ona grle drveće i brinu za ptice, cvijeće, biljke i životinje na najiskreniji način. Stoga ne bi učinili ništa nažao Zemlji. I bili bi uistinu ljuti na svoje roditelje kad bi saznali u kojoj se mjeri danas ta ista ugrožava.

Odgojite eco friendly dijete – naučite ga reciklirati, obnavljati, štedjeti, jesti prirodno uzgojenu hranu, uživati u prirodi.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.