5 fora načina kako smanjiti potrošnju vode

GREEN_300_listici_sredina

Iznenadili bi se koliko prednosti donosi način života „živjeti zeleno“.

Svi mi svoje dane započinjemo i završavamo u kupaonici, pa zašto ne bismo startali ovdje? Racionalnim korištenjem vode možete uštedjeti i do 30 litara dnevno po osobi. To nije mala brojka.

Jeste li znali da vaše petominutno tuširanje potroši više vode nego što prosječna osoba u siromašnim zemljama potroši za dan?

Jeste li znali da je prosječna potrošnja vode u hrvatskim kućanstvima po stanaru 150 litara dnevno, a da se mjerama sprečavanja kapanja, curenja i neracionalnog korištenja vode može uštedjeti oko 30 litara po osobi dnevno?

Jeste li znali da skupe račune za vodu možete “srezati” nakon samo par dana promišljenih promjena?

Svjesni smo da je vrijeme tuširanja ili uživanja u kupki jedan od dragocjenih mirnih trenutaka u danu i prilika za bijeg od kaosa, obiteljskih obveza i cjelodnevnog stresa. Baš zato ideja da se vrijeme boravka “u vodi” smanji užasava svakog od nas. Ne brinite, ovih pet fora savjeta koje ćete sada saznati neće vam kvariti vašu rutinu prije odlaska u krevet ni smanjiti kvalitetu života. Baš suprotno, uživat ćete u malim stvarima, a finalno i biti zadovoljniji samom uštedom.

1.Zatvorite slavinu dok se sapunate

Ako spadate u onu skupinu ljudi koja pod tušem voli provesti koju minutu duže, ne morate si skraćivati svoje uživanje. Učinkovitija metoda za štednju vode je da ju gasite dok se sapunate nego da 5 minuta tuširanja skraćujete na 3 minute. Šamponiranje kose, piling za tijelo, depiliranje…sve je to izvedivo sa zatvorenom slavinom.

2.Okupajte djecu zajedno

Vaša peteročlana obitelj sigurno potroši vode kao mala tvornica. Probajte jednom ili dvaput tjedno svu djecu okupati zajedno! Napunite kadu, ubacite mi lončice i nek se međusobno zalijevaju, igraju i uče o uštedi vode. Na kraju krajeva, neka pomisle da su na moru. Mašta radi svašta!

3.”Tajmer” igra

Kad smo već kod djece, vodite li borbu sa svojim četverogodišnjim sinom koji ne želi izaći iz kade, jer je tamo najzabavnije!? Što kažete na “tajmer” igru u kojem mu štopate 1 minutu za stajanje pod tušem, 1 minutu za sapunanje i šamponiranje i onda još minutu za ispiranje. Tzv. mornarski tuš razveselit će i djecu i vas. Štedite kroz igru! Spašavate svijet kroz smijeh i natjecanje!

4.Čistite tuš dok ste u njemu

Sredstvo za čišćenje kamenca u jednu ruku, regenerator za kosu u drugu ruku i krenite na tuširanje! Dok regenerator obnavlja kosu, vi se riješite onih sivih fugi koje vas nerviraju već danima, a dok ispirete sapun s tijela, spužvicom dobro obrišite vrata tuš kabine. Zagovornici ovog sistema čišćenja tvrde da su rezultati sjajnije pločice no ikad prije.

5.Tuširanje s partnerom

Trebamo li još nešto dodati?

Iznenadili bi se koliko prednosti donosi način života „živjeti zeleno“. Naravno, smanjenje utjecaja na okoliš je glavna prednost, ali briga o okolišu, u ovom slučaju vodi, uvelike će utjecati na vaš kućni budžet. Uključite li u ovaj obiteljski projekt cijelu obitelj, djecu ćete naučiti važnu lekciju o tome koliko je voda važna, ali im pokazati i kako mali koraci čine veliku razliku. Svi mi svoje dane započinjemo i završavamo u kupaonici, pa zašto ne bismo startali ovdje?

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.