topole utah naslovna

Poslušajte zvukove šume stare 9000 godina: Moćna snaga skriva se u korijenju drveća

GREEN_300_listici_sredina

Prirodna simfonija

Šuma je živi organizam, a svojim su eksperimentima pokušali to dočarati i članovi organizacije Friends of Pando. Raznim mikrofonima snimali su zvukove korijenskog sustava najstarije šume topola, koja se nalazi u američkom Utahu, za vrijeme oluje. Evo kako zvuči ova prirodna simfonija.

Poznata kao Pando, šuma topola jedinstveni je golemi korijenski sustav s oko 47.000 genetski identičnih stabala, a nalazi se u Utahu, u SAD-u. Kako objašnjava neprofitna organizacija Friends of Pando, ova šuma topola, stara oko 9000 godina, jedan je od najstarijih živih organizama na Zemlji.

Tijekom 2022. godine Jeff Rice, audio inženjer, novinar i dizajner zvuka, koristio je razne mikrofone za snimanje zvuka lišća i korijenja ovoga drveća, ali i ptica i vremenskih uvjeta. Dobio je nevjerojatne zvučne zapise biološke raznolikosti i usporedio ih s promjenama u okolišu.

Naime, topole su poznate po mnogim osobinama, ali možda najviše po svojim drhtavom lišću. Rice je bio posebno zainteresiran za zvuk vibracija koje prolaze kroz drvo tijekom oluje. Budući da se korijenski sustav proteže oko 27 metara ispod površine, želio je provjeriti može li snimiti zvuk korijenskog sustava Pando. Prema njegovu objašnjenju, ne može se dokazati da zvukovi koje je snimio dolaze od korijenja Pando šume, ali smatra kako neki eksperimenti upućuju da vibracije mogu prolaziti od drveta do drveta kroz tlo. Kada su udarili po grani 27 metara dalje, hidrofon je registrirao tihi udarac. Također, tijekom oluje, zvukovi zabilježeni hidrofonom povećavali su se u odnosu na intenzitet oluje.

Zvukove Pando šume možete poslušati na ovome linku i sami se uvjeriti u snagu prirode, koja je nama, ljudima, doista nepojmljiva.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.