DSCF4347-Enhanced-NR-scaled

Posljednji izlet ove godine neka vam bude u srce prirodnih ljepota Hrvatske. Donosimo prijedloge.

GREEN_300_listici_sredina

Ideje za last minute izlet

Bajkoviti krajolik krije se nadomak Zagreba. Donosimo prijedloge.

Kod većine su pri kraju pripreme za doček Nove godine. No, ako spadate među one koji još uvijek nisu osmislili kako ispratiti staru i dočekati novu godinu, izdvajamo nekoliko prekrasnih lokacija na manje od dva sata vožnje u Zagrebu.

Mjesto radnje: Prekrasna zelena kolijevka, naša najsjevernija regija – Međimurje.

Vinski kamp Hažić

U sklopu svog vinskog kampa imaju 12 kampera i osam montažnih objekata. Ulazak je dozvoljen je i kućnim ljubimcima, a svojim gostima nude vrhunske delicije koje sami proizvode na imanju.

“Iskreno nema boljeg osjećaja nego kad vam gost stisne ruku i zahvali na svemu, a onda se iduće sezone ponovno vrati“, kazala nam je vlasnica Tatjana Hažić.

“Roditelji su se devedesetih počeli baviti proizvodnjom vina i jabuke i danas radimo isto, samo smo proširili priču – od proizvodnje vina i jabuke, počeli smo raditi i sokove, ocat, čips. Sušimo i čajeve bazgu i koprivu“, dodaje.

Restoran Trebotz

No, znate kako se kaže – ne valja vino na prazan želudac. Prazan želudac je, pak, oksimoron u Međimurju, zelenoj kolijevci vrhunske gastronomije. U to smo se i sami uvjerili posjetivši restoran Trebotz, koji također njeguje obiteljsku tradiciju.

Stotinu godina naraštaji obitelji Jakopić stvarali su osobita vina, a generacija vremena vrsnim vinima pridružuje strasnu predanost jelu. Godine 2002. na pitoresknom brijegu Železne Gore izgrađen je Restoran Terbotz, mjesto u koje naše goste rado vraćaju ugodna sjećanja.

Vidikovac

Redovi vinove loze bez kraja, međimurski bregi i raskoš prirodnih ljepota mame posjetitelje da ovdje ostanu znatno duže od jednog vikenda. Štoviše, sam pristup vidikovcu prilagođen je biciklistima, koji ovaj kraj Hrvatske rado posjećuju.

Nekoliko desetaka metalnih stuba vodi nas do samog vrha drvene konstrukcije karakterističnog zvjezdanog tlocrta. U samo nekoliko minuta ondje smo tako ugledali i Sloveniju, Austriju, Slovačku i Mađarsku, ali i neprekidne ljepote međimurskog pejzaža. Sve to sa samo jednoga mjesta uz koje se veže i legenda o mističnoj balerini iz susjedne Mađarske.

Restoran Mala Hiža

U Međimurju se poseban naglasak stavlja na domaću hranu. U to smo se sami uvjerili kušavši specijalitete u restoranu Mala Hiža s višestrukim Michelinovim preporukama.

Harmoničan spoj kiselog, slatkog, voćnog, domaćeg i kvalitetnog, najbolji je opis hrane koja se servira u ovom restoranu. Obiteljska Mala Hiža kombinira različite sastojke jedinstvene za našu najsjeverniju regiju.

“Tajna je posvećenost poslu, dobra ekipa, obitelj iza tebe i velika strast prema onomu što radiš i spremaš. Kod nas je također poseban naglasak na domaće namirnice, ali puno je važniji kratak put te namirnice – od vrta do same kuhinje, mora biti što svježija“, kazao nam je vlasnik Branimir Tomašić.

Uživanje u međimurskim pejzažima, ispijanje butiknog vina i kušanje specijaliteta s višestrukim Michelinovim preporukama idealan je način za provesti zadnje dane ove godine. A sve to na manje od dva sata od Zagreba.

PHOTOS BY: Suzana Arslani, Restoran Trebotz / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.