poskok naslovna (2)

Objavljene fotografije 12-godišnjakinje koju je ugrizao poskok: Što učiniti dok ne dođete do protuotrova?

GREEN_300_listici_sredina

Ugriz poskoka

Dvanaestogodišnju djevojčicu, iz mjesta Pahljevići u BiH, u večernjim je satima ugrizao poskok. Na društvenim mrežama upozorili na oprez.

Ljeto, za visokih temperatura, zmije izlaze iz svojih skloništa i nije neobično susresti se s njom u prirodi. Inače, zmije nemaju običaj napasti čovjeka, baš suprotno, skrivaju se od njega. No ako se osjete ugrožene, odnosno kada im se previše približite, načinite neki iznenadni pokret, ili ih želite uloviti, zmija će se pokušati obraniti.

Poskok je jedna od tri zmije otrovnice koje žive na ovim prostorima, a njegov otrov najčešće nije smrtan. Potencijalno su u većoj opasnosti djeca i kronični bolesnici. Stoga, objava da je poskok ugrizao 12-godišnju djevojčicu na službenoj Facebook stranici Mjesne zajednica Konjević Polje u Bosni i Hercegovini uznemirila je javnost.

Na sreću, brzo joj je pružena liječnička pomoć te je na vrijeme primila protuotrov.

“Dragi naši pratitelji, budite na opreznosti, visoke su temperature i zmije izlazi kao nikad do sada! Pazite kuda hodate!!! Sinoć je u Pahljevićima, općina Zvornik, poskok ugrizao dvanestogodišnju djevojčicu Samiru Abidović, oko 22:25 h. Djevojčica je u bolnici u Zvorniku, primila je protuotrov i izvan je životne opasnosti”, pisalo je u objavi.

Što ako vas ugrize zmija?

Liječnici vrlo dobro znaju prepoznati ugriz otrovnice, a točno određivanje vrste nije potrebno jer se za ugrize svih triju naših otrovnica primjenjuje isti protuotrov. Osoba koju je ugrizla zmija trebala bi se smiriti koliko god je moguće te ukloniti odjeću i nakit s mjesta ugriza zbog oticanja tkiva.

Ranu treba pustiti da slobodno krvari bez rezanja ili isisavanja otrova. Osobu je potrebno što prije prevesti do najbliže medicinske ustanove, a poželjno bi bilo očistiti ranu i imobilizirati ekstremitet koji je zadobio ugriz pomoću nekog čvrstog predmeta i zavoja.

PHOTOS BY: Facebook / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.