Posjetili smo second hand trgovine u Švedskoj. Ne znamo jesmo li više oduševljeni ponudom ili cijenama

GREEN_300_listici_sredina

"Od igle do lokomotive" u gradu manjem od sto tisuća stanovnika

Dječja kolica, vjenčanice, posuđe, gumene čizme, legići, dječja odjeća, izdajalica, knjige, gumbi, nakit, sve to i još mnogo više pronaći ćete u švedskom second handu. Za nas cijeli jedan shopping centar, za njih tek omanji second hand u malom gradu. Obišli smo dva second handa na jugu Švedske i još uvijek se dvoumimo jesmo li ugodno iznenađeni ponudom ili cijenama.

Prije nekog vremena pisali smo o shopping centru u Švedskoj koji je u potpunosti baziran na second handu. “Od igle do lokomotive” sve je u njemu rabljeno, ponovno upotrebljeno i stavljeno u ponudu dućana po znatno pristupačnijim cijenama i prvi je takav u svijetu. Do Švedske smo stigli, do ovog ogromnog shopping centra nismo, no dovoljno nam je bilo da uđemo u samo jedan njihov second hand i uvjerimo se kako je ponuda beskonačna, a cijene zaista onakve kakve priliče takvim trgovinama – pristupačne i uistinu niske.

Da skandinavske zemlje godinama brinu o očuvanju okoliša i održivosti u što ulažu velika financijska sredstva i nije neka novost, no svjedočiti tome uživo prava je blagodat. Već smo se ranije naslušali kako su švedski second hand dućani jedni od omiljenih u svijetu, a za njih nismo trebali “potegnuti” do nekog velikog grada kao što je Stockholm ili Göteborg, dovoljno je bilo posjetiti Jönköping, grad na jugu Kraljevine koji ima manje od sto tisuća stanovnika.

Dvije trgovine dovoljne za sve

Grad u svojoj ponudi ima dva second handa u samom centru, no svojom ponudom sasvim su dovoljni da osvježite svoj ormar, opremite kuću, obogatite policu s knjigama, odjenete se za najvažniji dan u životu, ali i budete spremni za prinovu. Sve to pronašli smo u svega dvije trgovine rabljenih stvari. U centru, uz poznate švedske brendove, pri dnu ulice smjestili su se second hand dućani koji izgledom nimalo ne odskaču od drugih trgovina u nizu. Na ulazu prvo što nas je dočekalo je polica s keramičkim posuđem, nalik bilo kojoj u koju baš i ne zalazimo jer izlazi iz naših granica budžeta. “Na prvom katu nalazi se posuđe”, kaže nam naša vodička kroz bespuća second handa.

Što se nalazi onda u prizemlju pitam samu sebe… Spuštajući se pokretnim stepenicama odgovor se sam nadzirao. Ukratko, nalazi se sve ostalo što vam je potrebno za život. Osim hrane. Knjižara nudi stotine knjiga različite tematike. Odmah pored knjižare nalazi se šivači pribor, jer osim što njeguju reuse, Šveđani njeguju i repair, odnosno popravak pokvarenih i pokidanih stvari. Gumbe možete kupiti na kilogram, a to vam odmah daje ideju da od silne odjeće koja se tamo nalazi možete napraviti neku vlastitu kreaciju.

100 eura za dječja kolica

Baš poput bilo koje druge trgovine i ovi second handovi imaju odjele; muški, ženski, dječji, obuća, igračke, ljetna, zimska, ali i odjeća za kišu. Odjel je to koji je tamo možda čak i najposjećeniji. Ponuda je uistinu bogata i iznenadili biste se što sve Šveđani prodaju, ali i prije svega kupuju rabljeno.

I dok je zemlja poprilično skupa za život, second handovi su zaista pristupačni. Za svega otprilike 120 eura dobit ćete dječja kolica i pripadajuću auto sjedalicu u kompletu. Za otprilike 40 eura možete kupiti vjenčanicu. U našoj se shopping vrećici pronašao ručni sat i nepropusne ADIDAS hlače za trčanje. Platili smo to otprilike 10 eura.

Možete im prodati svoje predmete

Sve i kad pomislite da je to sve, u švedskim second handovima imate poseban kutak za pakiranje poklona, a možete i popiti kavu. No, ni to nije sve. Teško da ćete u bilo kojem second handu u Hrvatskoj moći prodati svoju odjeću ili predmete, u Švedskoj možete doći sa svojim stvarima, odložiti ih na za to određeno mjesto, ljubazno osoblje daje procjene predmetima i vi ili možete kupiti nešto unutar trgovine u tom iznosu ili vam isplate novce za to što ste donijeli. Ako smo u gradu koji je po broju stanovnika otprilike veličine Osijeka uspjeli pronaći second handove s nevjerojatnom ponudom, što tek onda nude milijunski gradovi? Pitanje je zbog kojeg se u budućnosti definitivno vraćamo u Skandinaviju kako bi pronašli odgovore.

P.S. Nismo spomenuli da odjeća koja se nalazi ispred ulaza u dućan, na dodatnom je popustu.

PHOTOS BY: Privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.