thumb_1024x663_ciclo-expresso-11zon

Sjajan projekt održive mobilnosti: Djeca u školu putuju “vlakom”, odnosno grupno s biciklima

GREEN_300_listici_sredina

Predvođeni su nadležnom osobom - "strojovođom"

Djeca u Portugalu svako jutro odlaze na stanicu, upadaju u "vlak" predvođen "strojovođom" i kreću se do škole. Tako se vraćaju i nazad. U prijevodu -kako bi od malih nogu tamošnja djeca učila i koristila održiva prometna sredstva, osmislili su inicijativu u kojoj djeca u školu idu biciklom u grupama predvođeni odraslom nadležnom osobom koja predvodi biciklističku kolonu do škole i tako natrag do kuće.

Što biste rekli da vam dijete svaki dan u školu ide u organiziranoj biciklističkoj turi? Riječ je naime, o “Ciclo Expresso” inicijativi koja spaja bicikle u tzv. vlakove. Ovi “vlakovi” ne voze željeznicom i umjesto toga sastavljeni su od skupina djece koja voze svoje bicikle, predvođena odraslom osobom, na putu do škole.

Ovaj vlak kreće u unaprijed zadanom vremenu i ima odredište te predviđena stajališta na kojima se druga djeca mogu pridružiti. U Portugalu je koncept nastao 2015. godine kada je otac u Lisabonu odlučio odvesti svog 5-godišnjeg sina u školu vozeći zajedno bicikle. On je, međutim, također imao želju da više djece sudjeluje u toj aktivnosti te je tražio institucionalnu potporu svog mjesnog Župnog vijeća i udruge roditelja da to ostvari.

U Lisabonu sudjeluje čak 18 škola

Misija inicijative je promicanje održive urbane mobilnosti među najmlađom generacijom kroz sigurno i društveno iskustvo. Vožnja biciklom u školu također doprinosi razvoju djetetove autonomije i zdravih navika. Danas su biciklistički vlakovi do škole dostupni u Lisabonu, Aveiru, Bragi, gdje također uživaju podršku lokalnih gradskih vijeća. Samo Lisabon ima 17 škola sudionica u inicijativi i 28 definiranih ruta.

Vozi se i u zimskim uvjetima

Sudjelovanje u biciklističkim vlakovima je besplatno za djecu i roditelje, a sve što je potrebno je osobni bicikl i kaciga. Ruta je isplanirana tako da prolazi blizu mjesta stanovanja svakog djeteta, definirajući mjesta zaustavljanja gdje putnici mogu “ući” u vlak. Dakle, put možda neće biti najizravniji između kuće i škole, ali će omogućiti djeci da započnu dan zabavnim, zdravim i grupnim izletom, ali ni svaka stana vlaka nije ispred kuće zar ne?!

PHOTOS BY: Unsplash, Ciclo Expresso / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.