carina-baumgartner-XTwukUIkLl8-unsplash

Grad bicikala u najvećoj donaciji do sad: Poklanjaju ostavljene bicikle ukrajinskim humanitarnim radnicima

GREEN_300_listici_sredina

Praktična pomoć u teškim vremenima

Razrušene ceste, nedostatak benzina ili financija za kupnju istog, nagnalo je nizozemske vlasti da ratom pogođenoj Ukrajini doniraju bicikle koji su ostavljeni ili nekorišteni. Amsterdam, grad bicikala kreće u donaciju kojom će pomoći ukrajinskim humanitarnim radnicima da se lakše prevoze s jedne lokacije na drugu kako bi pomogli unesrećenima i svima kojima je pomoć na bilo koji način tijekom rata potrebna.

Uz skupo ili nedostupno gorivo i oštećenu infrastrukturu, humanitarni radnici u ratom pogođenoj Ukrajini trebaju bicikle za putovanje na velike udaljenosti stoga su lokalne vlasti u Amsterdamu najavile zajednički projekt s ukrajinskom volonterskom skupinom za pomoć u dopremanju bicikala u zemlju. Od početka ruske invazije, velik dio ključne automobilske infrastrukture, posebno u blizini prve crte, je oštećen. Osim toga, benzin je skup ili nedostupan, kao i pronalaženje automobila. Međutim, s obzirom na to da u Ukrajini još uvijek žive milijuni ljudi, ima mnogo humanitarnih radnika i medicinskog osoblja koji moraju doći do udaljenih ili odsječenih mjesta.

Bicikl bi u ovom slučaju bio savršena zamjena za automobil, jer ljudima omogućuje puno veću fleksibilnost, posebice dok prolaze razorenim dijelovima. S druge strane, Amsterdam je jedan od najbiciklističkijih gradova u Europi, što znači da će su uvijek naći neki bicikl koji više nitko ne koristi, a Ukrajincima bi bio od velike pomoći. Cjelokupni je projekt započeo s jednom Veronikom Mutsei, stanovnicom Amsterdama rođenom u Kijevu. Na početku rata osnovala je zakladu “Zeilen van Vrijheid” (Jedrenje za slobodu). Najprije je počela voziti rashodovana ambulantna vozila, do vrha napunjena medicinskom opremom, a sada se kreće prema distribuciji bicikala.

Veronika je prvotno na društvenim mrežama objavila otvoreni poziv za donaciju bicikala, što je na kraju dovelo do njezine aktivne suradnje s amsterdamskim skladištem bicikala. Tako je tamošnji “Bicycle Depot” sam donirao bicikle koji su bili ostavljeni i zaboravljeni, samo stojeći u skladištu. Ova humanitarka dala je i smjernice kakvi bicikli dolaze u obzir. “Ukrajini su potrebni čvrsti klasični bicikli koji se lako popravljaju, za razliku od onih električnih koji su u situaciji kao što je Ukrajina nepraktični za popravak”, ističe. “Ne trebaju nam skupi bicikli, već čvrsti bicikli koji mogu podnijeti neuređene staze i svakakve uvjete”, dodaje. Bicikli se zatim šalju u distribucijski centar u Ukrajini gdje prolaze tehnički pregled ili popravak, ponovno se farbaju i idu gdje trebaju. Zamjenica gradonačelnika Melanie van der Horst za strane medije istakla je da općina suosjeća s teškom situacijom u kojoj se Ukrajinci nalaze. Nastavila je naglašavajući da je Amsterdam biciklistički grad i da može dati mali doprinos kojim se može mnogo doprinijeti.

PHOTOS BY: Facebook, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.