redcharlie-HxxmKwvUbgI-unsplash

Portugal i Španjolska suočeni s dugotrajnom sušom: “Ovo je katastrofa”

GREEN_300_listici_sredina

Suši se ne nadzire kraj

Kao nikad prije, suša je ozbiljno zaprijetila Portugalu i Španjolskoj. U problemima su kako stočari, tako i lokalno stanovništvo.

Dugotrajna suša u središnjem Portugalu otkrila je ruševine sela koje je završilo pod vodom prije gotovo 70 godina, a suša je pogodila i susjednu Španjolsku. “Nisam to nikad vidio!”, rekao je stranim medijima 76-godišnji Carlos Perdigao iznad ostatka kamene kuće sela Vilar koji je rijeka Zezere preplavila nakon otvaranja brane 1954. godine. Vilar je smješten na njenoj obali, a danas je okružen raspuklim žutim tlom, što je još jedan znak suše koja traje u inače kišnoj zimskoj sezoni. Suša je pogodila i susjednu Španjolsku. Meteorološke službe dviju država objavile su da je ove godine zabilježen drugi najsuši siječanj od 2000. godine.

Kako je rekao klimatolog Ricardo Deus iz portugalske meteorološke službe IPMA, trenutna suša je izvanredna zbog svog intenziteta, razmjera i dugotrajnosti. Od ukupno 55 brana u Portugalu, njih 24 zadržava samo polovicu svog vodnog kapaciteta, a pet ih je na manje od 20 posto, objavio je Copernicus, program Europske unije za promatranje Zemlje. Najpogođeniji je Algarve, najjužnija portugalska pokrajina, jedna od glavnih europskih turističkih destinacija.

Španjolska pak ima četvrtinu uobičajenih količina padalina u odnosu na ostale godine, pokazuju podaci meteorološke službe AEMET. Suho razdoblje koje je krenulo krajem 2021. smanjilo je proizvodnju energije u hidroelektranama, te uništava usjeve, zbog čega su ugroženi i stočari i prehrana njihovih životinja. Portugal je ranije ovaj mjesec naredio da pet hidroelektrana zaustavi korištenje vode za proizvodnju električne energije kako bi ona ostala dostupna ljudima. Gotovo 30 posto portugalske struje dolazi iz brana.

Španjolski ministar poljoprivrede Luis Planas u utorak je rekao da je vlada zabrinuta zbog suše te da će uvesti „potrebne mjere“, ovisno o razvoju situacije. Španjolske vodne rezerve su trenutno na manje od 45 posto kapaciteta, rekli su dužnosnici. Najpogođenije su južna Andaluzija te sjeveroistočna pokrajina Katalonija.

Stočari kako Španjolske, tako i Portugala su izuzetno zabrinuti novonastalom situacijom. “Trava kojom hranimo stoku ne raste”, rekao je Antonio Estevao, proizvođač sira koji ima oko 30 koza u Porteli de Fojo Machio, selu središnjeg Portugala, u blizini grada Pampilhose da Serre. “Ako se kiša ne pojavi narednih dana, bit će jako komplicirano“, dodao je Estevao. Treba dodati kako je ovo područje 2017. bilo pogođeno razornim požarima koji su odnijeli više od 100 života.

Očekuje se da će sve češće i intenzivnije suše staviti ogroman pritisak na klimatski ranjive regije i povećati opasnost od prirodnih katastrofa poput požara, tvrde znanstvenici. “Iako je izmjena vlažnog i suhog razdoblja uobičajena na jugu Europe, “primjećuje se pad postotka kišnih godinan u proteklom razdoblju”, rekao je Filipe Duarte Santos, stručnjak za okoliš sa sveučilišta u Lisabonu. “Ove suše su jedna od najozbiljnijih posljedica klimatskih promjena. Dok se emisije stakleničkih plinova drastično ne smanje, problem će se nastaviti”, dodao je.

No čini se kako se problem neće riješiti u narednim tjednima jer meteorolozi i dalje predviđaju ispodprosječne količine oborina. Suočena s tim problemom, portugalska vlada objavila je da će ojačati svoju suradnju sa Španjolskom u borbi protiv suše.

Izvor: hina.okolis.hr

PHOTOS BY: Unsplash, Pixabay / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.