alex-vasey-vn5tA8AsOYc-unsplash

I Portugal zatvorio svoju posljednju termoelektranu na ugljen

GREEN_300_listici_sredina

Četvrta zemlja u Europskoj uniji

I prije zacrtanog plana, Portugal je ugasio svoju posljednju termoelektranu na ugljen. Ovim se hvalevrijednim potezom za okoliš pridružio Švedskoj, Austriji i Belgiji koje su to učinile ranije.

Proteklih dana Portugal je ugasio svoju posljednju termoelektranu na ugljen i time postao četvrta zemlja u EU koja je to učinila. Portugalska termoelektrana Pego zatvorena je puno prije zacrtanog roka, a upravo se ona smatrala drugi najveći emiter ugljičnog dioksida u zemlji. “Oslobađanje od najvećeg izvora stakleničkih plinova važan je dan za Portugal”, istaknuli su iz tamošnje Grupe za zaštitu okoliša Zero. 

Iako je licenca za elektranu tehnički na snazi ​​do kraja mjeseca, njezine su završne zalihe ugljena istekle prošli petak. Tako je vikend bio među prvim danima proizvodnje električne energije u zemlji bez korištenja ugljena. Taj hvalevrijedan potez za okoliš došao je devet godina prije ciljanog prestanka upotrebe fosilnog goriva Portugala do 2030. godine. Proces je započeo 2017. godine kada je zemlja potpisala deklaraciju o prestanku korištenja ugljena na COP23. Belgija, Austrija i Švedska su ostale tri europske zemlje koje su već prestale koristiti ugljen za proizvodnju električne energije.

Iako ogromnih 60 do 70 posto svoje električne energije dolazi iz obnovljivih izvora, Portugal se i dalje uvelike oslanja na uvezena fosilna goriva kako bi zadovoljio ukupne energetske potrebe. Gašenje termoelektrane na uglejn dolazi nakon što je Europska komisija najavila da će tužiti tu zemlju jer nije poduzela mjere zbog loše kvalitete zraka. Sada u Portugalu postoji zabrinutost da bi elektrana Pego, koju vodi privatna grupa Tejo Energia, mogla biti prenamijenjena za sagorijevanje drvenih peleta. “Sada je izazov osigurati da komunalna poduzeća ne naprave grešku i zamjene ugljen fosilnim plinom ili neodrživom biomasom”, rekla je za strane medije Kathrin Gutmann, direktorica kampanje Europe Beyond Coal. “Odbacivanje ugljena samo radi prelaska na sljedeće najgore gorivo očito nije odgovor. Umjesto toga, fokus bi trebao biti na brzom povećanju naših kapaciteta obnovljive energije u vjetru i suncu.”, rekao je predsjednik Zeroa Francisco Ferreira. Nacrt dokumenta koji je Reuters vidio u lipnju pokazao je da EU razmatra pooštravanje pravila o tome može li se energija na drva klasificirati kao obnovljiva.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.