the loud droplets to calm

Evo zašto biste trebali razmisliti o sakupljanju kišnice…

GREEN_300_listici_sredina

Otkrijte njezine prednosti

Kako se utjecaji klimatskih promjena ubrzavaju i dijelovi svijeta doživljavaju sve duže sušne periode, praksa sakupljanja kišnice opet dobiva na značaju. To je odličan način za uštedu vode kod kuće, a istovremeno i smanjenje računa. Bez obzira na koji način sakupljanja kišnice se odlučite, ovo je pametan i održiv izbor.

Sakupljanje kišnice daje izvor slatke vode na mjestima gdje je voda onečišćena, rijetko je ima ili je samo sezonski dostupna. Sakupljanje i skladištenje kišnice može biti odličan način da uštedite vodu i novac, da vaš vrt bude bujniji i ljepši jer kišnica ne sadrži kamenac kao voda iz slavine, a možete ju koristiti i u kućanstvu za čišćenje i pranje.

Načini sakupljanja kišnice

Postoji mnogo načina za sakupljanje kišnice, od osnovnog “uradi sam” principa, do složenijih sustava. Najvažnije je pitanje za što ćete koristiti vodu. To će odrediti koliko filtracije i nadzora treba, te koliko će vaš sustav biti složen i skup.

Najosnovniji sustavi se sastoje od sakupljanja kiše (koja se slijeva s krova kuće na primjer), usmjeravanja vode (uz pomoć oluka) i mjesto za spremanje vode (npr. bačva). Budući da joj nedostaje filtracija i pravilno skladištenje, voda prikupljena iz ovako jednostavnog sustava bila bi prikladna samo za osnovne namjene kao što je zalijevanje vrta ili za vodu koja se koristi u wc školjci.

Složeniji sustav koji bi pružio više potencijalnih krajnjih namjena za vodu uključivao bi sustav za sakupljanje i nekoliko slojeva filtara koji sprečavaju prljavštinu i smeće izvan vodoopskrbe. Za složenije sustave i za pretvaranje kišnice u pitku vodu, obavezno se posavjetujte sa stručnjakom.

Uradi sam: Spremnici za kišnicu

Jedan jednostavniji sustav za čuvanje i ponovnu upotrebu vode možete napraviti sami. Kišnica se obično čuva u bačvi, kanti ili spremniku koji su povezani s okomitim olukom. U spremnicima s poklopcem kišnica se može upotrebljavati šest mjeseci. Sve što trebate je napraviti sljedeće:

  • Postavite spremnik uza zid na povišenu podlogu i namjestite okomite cijevi iz oluka. Neka spremnik ne bude na izravnom suncu.
  • Ako dođe do obilnih kiša, potrebno je povezati više spremnika kraćim cijevima kako se kišnica ne bi izlijevala. Tako se količina pohranjene vode lako poveća i očuva.
  • Osim s krova kuće, kišnicu možete skupljati s manjih spremišta i staklenika. Ako se spremnici za kišnicu ne nalaze blizu oluka ili staklenika, dužim cijevima ih se može usmjeriti na udaljenija mjesta.
  • Nabavite filtere za pročišćavanje kišnice kako bi iz nje eliminirali sve štetne sastojke, lišće i prašinu. Filtere možete napraviti sami od sitnog kamenja i šljunka na koje ćete postaviti mrežicu.
    .

Prednosti korištenja kišnice

Kišnicu koju ste skupili možete koristiti na gotovo svaki način na koji se može koristiti voda iz bunara ili nekog drugog izvora. Odlična je za korištenje u vrtu za zalijevanje, navodnjavanje, kao voda za stoku, za bazen, za gašenje požara, pranje auta ili kućnog ljubimca. A može se iskoristiti i u kućanstvu za pranje veša, kupku ili tuš, WC, sudoper i slično.

Prednosti kišnice su brojne. To je relativno čist i apsolutno besplatan izvor vode. Imate potpunu kontrolu nad opskrbom, pomaže očuvanju vode, društveno je prihvatljivo i ekološki odgovorno.

Kišnica je bolja za krajobrazne biljke i vrtove jer nije klorirana, a može i riješiti probleme s odvodnjom na vašem imanju te istovremeno vam pružiti besplatnu vodu. Sustav se lako može nadograditi na postojeću strukturu ili izgraditi tijekom izgradnje nove kuće jer su ti sustavi dosta fleksibilni.

Za sve one koji redovito provode vrijeme u vrtu, ovo može biti i zabavan mali projekt. Ako vam se za sada čini kao preveliki projekt, možete ga izvesti i na manjem nivou tako da postavite ukrasne kantice koje će vam se lijepo uklopiti u vrt, a kišnica koja se nakupi u njima će onda biti super za zalijevanje cvijeća.

Kišnica je neprocjenjiv resurs za vaše biljke, te odličan način da čuvate pitku vodu i budete ekološko osviješteni.

PHOTOS BY: Unsplash, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.