pexels-cottonbro-studio-4830325

Pojesti jednu ribu iz divljine jednako je kao mjesec dana piti zagađenu vodu

GREEN_300_listici_sredina

Nova studija

Nova studija američkih znanstvenika utvrdila je da je pojesti jednu slatkovodnu ribu jednako kao piti vodu zagađenu kemikalijama izuzetno opasnim po zdravlje ljudi.

Pojesti jednu slatkovodnu ribu ulovljenu u američkim rijekama i jezerima jednako je kao piti kontaminiranu vodu zagađenu kemikalijama iz skupine PFAS. Riječ je o kemikalijama razvijenim četrdesetih godina prošlog stoljeća koje su u potpunosti otporne na vodu i toplinu.To su tisuće sintetičkih kemikalija kojih u prirodi ima mnogo, a primjena u društvu je jako raširena.

Otporne su na razgradnju pri upotrebi, ali i u okolišu, zbog veze ugljika i fluora, jedne od najsnažnijih kemijskih veza u organskoj kemiji. Velik dio takvih kemikalija izuzetno se lako prenosi okolišem i prelazi velike udaljenosti u odnosu na izvor ispuštanja.

Znanstvenici su ovom studijom utvrdili da su razine PFAS-a pronađene u slatkovodnoj ribi koja je ulovljena u divljini bile 278 puta veće od onih otkrivenih u ribama iz ribogojilišta.

Opasne za zdravlje ljudi 

Izuzetno su štetne za ljudsko zdravlje. Mogu značajno ošteti jetru, smanjiti imunosnu reakciju, uzorkovati visoki kolesterol te utjecati na razvoj više vrsta raka. Zbog toga se sve više poziva na strožu regulaciju upotrebe takvih kemikalija. Znanstvenici koji su izradili ovu studiju izmjerili su kontaminaciju slatkovodne ribe analizom 500 uzoraka iz američkih jezera i rijeka u periodu od 2013. do 2015. godine.

Srednja stopa kontaminacije iznosila je 9,5 mikrograma po kilogramu. Od svih kontaminiranih uzoraka, tri četvrtine odnosile su se na PFOS – perrfluorooktansulfonsku kiselinu, jednu od najčešćih i najštetnijih zagađivača od više tisuća koji čine PFAS.

Istraživači su izračunali da je konzumiranje samo jedne slatkovodne ribe jednako pijenju vode kontaminirane s 48 štetnih čestica na trilijun u razdoblju od mjesec dana. Za usporedbu, po preporuci američke Agencije za zaštitu okoliša, voda se smatra sigurnom za piće ako ne sadrži više od 0,2 čestice na trilijun.

‘Nitko ne odgovara’

“Rezultati ovog istraživanja jako su me razljutili jer su tvrtke koje su proizvodile i koristile PFAS kontaminirale svijet, a da ih se pritom uopće ne smatra odgovornima za to“, poručio je AFP-u David Andrews, znanstvenik iz nevladine organizacije Environmental Working Group, koji je vodio studiju. Dodao je da više ne može ni pogledati ribu, a da ne razmišlja koliko je kontaminirana štetnim kemikalijama.

Rezultati ove studije objavljeni su nakon inicijative Danske, Njemačke, Nizozemske, Norveške i Švedske, zemalja koje su prošli petak Europskoj agenciji za kemikalije (ECHA) podnijele prijedlog o zabrani korištenja PFAS-a. Prijedlog je uslijedio nakon što su stručnjaci iz pet zemalja otkrili da se kemikalije iz skupine PFAS ne kontroliraju na odgovarajući način te smatraju da je potrebna regulacija na razini cijelog bloka, stoji u priopćenju agencije.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.