adrien-brun-Bvod640hhc4-unsplash

Budućnost čistog Jadranskog mora ovisi o projektima kao što je InnovaMare

GREEN_300_listici_sredina

Tehnologija za ekologiju

U sklopu Greencajt festivala na panelu Inovatori kao glasnici budućnosti – imamo li novog Nikolu Teslu? sudjeluje i Mateo Ivanac, voditelj strateškog projekta InnovaMare čiji je nositelj Hrvatska gospodarska komora. U razgovoru s Mateom otkrili smo detalje oko ovog hvavrijednog projekta u kojeg su uključena i domaća i strana sveučilišta.

Među panelistima ovogodišnjeg Greencajt festivala na temu Inovatori kao glasnici budućnosti – imamo li novog Nikolu Teslu? je i Mateo Ivanac, voditelj strateškog projekta InnovaMare. Riječ je o projektu koji je, kako nam otkriva Ivanc, osmišljen kako bi se razvio i uspostavio model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe praćenja, kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskom moru. Projekt je ukupne vrijednosti 5.6 milijuna Eura, sufinanciran je iz EU fonda za regionalni razvoj u okviru programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014.- 2020., uključuje 14 partnera iz Italije i Hrvatske, a nositelj projekta je Hrvatska Gospodarska komora. “Glavni cilj projekta je poboljšati uvjete na strateškoj i operativnoj razini prekogranične suradnje privatnog i znanstvenog sektora, a radi poticanja razvoja novih tehnoloških rješenja i inovacija u području robotike i senzorike. Dakle kroz projekt će se uspostaviti međunarodni sustav u sklopu koga bi konstantno osmišljavali i implementirali inovativna rješenja za probleme onečišćenja Jadranskog mora”, objašnjava Ivanac.

Kako tvrdi, ta rješenja uključuju osnivanje digitalnog inovacijskog huba za razvijanje prototipova podvodnih robota i senzora, stvaranje interaktivne web platforme, te naposljetku uspostavljanje living laba u Jadranskom moru, gdje će istraživači i znanstvenici surađivati sa zajedničkim ciljem situacijskog inoviranja proizvoda, usluga ili rješenja u najkraćem mogućem vremenu, a neki od ciljeva sa zajedničkom uspješnom suradnjom partnerskog konzorcija kroz projektne aktivnosti već su i ostvareni. “Upravo smo prošli mjesec održali prvi Roadshow u Dubrovniku gdje smo prezentirali dosadašnje ostvarene rezultate. Kao prvo bih istaknuo innovamare digitalnu inovacijsku platformu, innovamare.org. Ova inovacijska platforma je zapravo alat namijenjen poduzetnicima kako bi što jednostavnije i uspješnije ostvarivali poslovne suradnje u području morskih tehnologija uključujući i međunarodne partnere. Kroz platformu su dostupne informacije o budućim trendovima i predviđanja razvoja u ovom području, uz mogućnosti financiranja novih projektnih ideja. Naglasak je upravo na prilici za umrežavanje i to kroz zajednički razvoj novih projektnih koncepata i uspostavljanje partnerskih konzorcija za buduće pozive. Zatim želim naglasiti da se također razvija Digital Innovation Hub koji će biti centralno mjesto inovacijskog ekosustava i omogućavat će dionicima da u pravo vrijeme i na pravom mjestu dobiju znanja i resurse kako bi svoje ideje i inovacije što prije doveli do primjene, odnosno tržišta”, opisuje nam Mateo Ivanac.

Da tehnologija i ekologija mogu ići ruku pod ruku, svjedoči tome i ovaj projekt koji zapravo i funkcionira zahvaljujući međusobnoj suradnji prirode i novih tehnologija. “I to na način da na stvarnu potrebu za očuvanje ekologije i sustava, se odgovori kreiranim rješenjima. Čak 64 vrste riba, koje prebivaju u Jadranu, mogle bi uskoro izumrijeti zbog prekomjernog ribarenja, predviđa se da će razina Jadranskog mora rasti na što trebamo imati odgovor danas, a bačeni otpad i otpadne vode iz kanalizacije glavni su uzrok potencijalnog propadanja morskog ekosustava. Upravo onečišćenje ekosustava Jadranskog mora veliki je izazov i potrebno je hitno reagirati i to zajedničkom suradnjom znanosti i privatnog sektora jer su posljedice velike. I to ne samo po pitanju okoliša već i po pitanju gospodarskih sektora ribarstva, turizma, akvakulture i pomorstva. I upravo tu se vidi značaj Innovamare inovacijskog hub-a koji omogućuje dionicima da u pravo vrijeme i na pravom mjestu dobiju znanja i resurse kako bi  kreirali nova inovativna rješenja i na koncu ih što prije doveli do primjene, odnosno tržišta. Važno je istaknuti da su ulaganja u razvoj inovativnih centara, osim očite ekološke koristi, uvelike pridonijela i razvoju lokalne ekonomije, ponajprije stvaranjem novih radnih mjesta, što je važna činjenica”, istaknuo je Ivanac.

U projektu između ostalog, sudjeluju i četiri sveučilišta riječko, dubrovačko, zagrebačko i ono iz Trsta, a kako ističe voditelj projekta, upravo su oni ključni u stvaranju budućih stručnjaka sa svim potrebnim znanjima i vještinama u području morskih tehnologija. “Sve promjene i napredak koji se ostvaruju kroz projekt razvijaju nove kompetencije koje su  nužne za usvajanje i primjenu novih proizvoda i tehnoloških rješenja. Kroz strateški projekt InnovaMare u području plavih tehnologija sveučilištima je otvorena prilika da kroz suradnju domaćih i međunarodnih institucija, prijenos tehnologija i razmjenu iskustava usvoje nova znanja i i na taj način kroz istraživanje i razvoj doprinesu razvoju i kreiranju novih ideja i proizvoda te sve to prenesu na svoje mlade. Upravo učenjem od pionira u morskim tehnologijama, praćenjem nadolazećih trendova u području morskih tehnologija i poticanjem suradnje gradi se zajednica mladih stručnjaka, kompetentnih mladih ljudi, u našem okruženju koji kroz prilike koje se otvaraju kroz postojeće projekte postaju budući nositelji promjena u Plavom sektoru. Važna poruka za mlade po pitanju profesionalnog usmjerenja je da pitanje društvene ekonomije odnosno društvenog poduzetništva koji stvara tehnološka rješenja i poslovne modele za rješavanje društvenih izazova dolazi na velika vrata te će napraviti velike društvene pomake, a to se posebice odnosi na misiju našeg Innovamare projekta, a to je održivost jadranskog mora kao najvećeg ekosustava. I zato je već sadašnjost na mladima jer brzo prihvaćaju ove promjene i imaju već usađenu osjetljivost na društvene izazove”, zaključuje Mateo Ivanac o čijem projektu više možete pronaći u informativnom videu, a ako želite uživo slušati ovaj zanimljivi panel svoju kartu osigurajte ovdje.

PHOTOS BY: press, Unsplash, Facebook / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.