Banana-leaf-coffin-curved-end

Jedna britanska tvrtka nudi ljesove od morske trave i lista banane, ali i eko pogrebe

GREEN_300_listici_sredina

Može u šumi, ali i na privatnoj zemlji

"Kod pokopa u prirodi, načelo je da se koristi biorazgradivi lijes. Na nekim lokalitetima se kao spomenik postavlja isklesani kamen, a na nekima drvena ploča. Materijali su takvi da nikako ne ometaju život tamošnjih životinja, biljki i divljeg cvijeća."

Posljednjih godina postoji sve veći trend ekološki prihvatljivih praksi prilikom nečije smrti, a održivi ljesovi postaju veliki trend diljem Europe.

Već smo pisali o praksama u Beču, u kojem je moguće pokojnika sahraniti u lijesu od gljiva, a britanska tvrtka Natural Endings nudi i ljesove od bambusa, lišća banane, trske, morske trave, vrbe ili čak vune.

Ukoliko je želja pokojnika bilo kremiranje, ova tvrtka nudi i da u ime pokojnika donira lokalnoj organizaciji Treesponsibility te tako nadoknadi emisiju stakleničkih plinova koja se dogodila zbog kremiranja.

Vječnost u divljini

No, tu ne staju. Korisnicima nude i organizaciju pokopa u prirodi ili šumi.

“Natural Endings redovito radi s jedanaest lokalnih prirodnih/šumskih grobnih mjesta”, stoji na njihovoj stranici, dodajući kako se te prirodne lokacije razlikuju po karakteru i cijeni.

“Neke su poput livada s divljim cvijećem, neke su guste šume, neke imaju pogled. Ponekad su ta mjesta u privatnom vlasništvu, a nekad njima upravljaju društva za prirodu”, napisali su.

Prirodni ciklus

“Kod pokopa u prirodi, načelo je da se koristi biorazgradivi lijes. Na nekim lokalitetima se kao spomenik postavlja isklesani kamen, a na nekima drvena ploča. Materijali su takvi da nikako ne ometaju život tamošnjih životinja, biljki i divljeg cvijeća. Obitelji koje odaberu ovakav grob za pokojnike smatraju da je umirujuće biti u prirodi. I da je i smrt dio životnog ciklusa planeta”, napisale su vlasnice ove tvrtke, koje su o sebi otkrile samo da su žene.

Dodale su i kako mogu organizirati ukop na zemlji koja je u posjedu pokojnika ili obitelji, i to surađujući s agencijama za okoliš. No kažu da se iznimno mali broj ljudi odlučuje na ovu opciju.

PHOTOS BY: Natural Endings / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.