kenny-orr-1AVTo_bdHWs-unsplash

U Beču se pokojnici mogu sahraniti u biorazgradivom lijesu

GREEN_300_listici_sredina

Zeleni pokop

Obitelji u Beču mogu svoje najmilije pokopati u lijesu koji je proizveden od gljiva, a donji dio lijesa prekriven je mahovinom.

Načelo održivosti i približavanje prirodi sve više oblikuje naše živote u mnogim područjima, pa tako i u pogrebnim uslugama. Iako se velik dio građana i dalje odlučuje za klasičan pokop u kojem se tijelo pokojnika uređuje, polaže u lijes i zatrpava zemljom, u Austriji i drugim zapadnim zemljama sve su popularniji različiti načini pokopa koji su usklađeni s prirodnim procesima.

Tako, na primjer, obitelji mogu svoje najmilije kremirati pa pepeo iz urne prosuti u prirodu. No u glavnom gradu Austrije sada se pokojnici mogu sahraniti i u biorazgradivom lijesu koji je proizveden od gljiva. Donji dio lijesa prekriven je mahovinom.

Gljive se sastoje od micelija koji se uzgajaju bez topline, struje i svjetla kako bi dobili odgovarajući oblik. Nakon što lijes dobije svoj oblik, miceliji se suše te prestaju s rastom. Pod zemljom miceliji ponovno dolaze u kontakt s vodom te razgrađuju posmrtne ostatke pokojnika koji se pretvaraju u kompost. Pritom ne nastaje ugljikov dioksid, a time se štedi i drvo koje je vrijedan resurs, a uglavnom se koristi za izradu klasičnih lijesova.

Uz ovu novu vrstu lijesa, koji je nedavno predstavljen na Bečkom središnjem groblju, omogućen je pokop bez kremiranja. Pokop je moguć u bilo kojem zemljanom grobu ili na novom dijelu groblja koji je ostavljen u prirodnom stanju. Ondje nema nadgrobnih ploča ni spomenika, već samo prostrana livada, spomen-obilježje i spomen-kutija. Na tom su se dijelu groblja dosad mogle položiti samo urne koje ne sadrže metale ili sintetiku. Godišnje se u Beču kremira oko 5.000 osoba, a oko deset posto njih bude sahranjeno u skladu s prirodnim procesima na tom dijelu.

Bečko pogrebno poduzeće najveće je poduzeće te vrste u Austriji i jedno od najvećih u Europi, a osnovano je 1907. godine. Od osnutka poduzeća organizirano je oko dva milijuna pogreba i prijevoza pokojnika. Lijes je razvio nizozemski start-up Loop Biotech.

PHOTOS BY: Press; Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.