saturn naslovna

Plava točkica u daljini: Pogledajte snimku Zemlje i Mjeseca s dalekog Saturna

GREEN_300_listici_sredina

Iz druge perspektive

Saturn je udaljen od Zemlje 1,46 bilijuna kilometara, a kako izgleda naš planet gledan s te udaljenosti, prikazuju snimke NASA-inih robotskih letjelica, koje su bile u dalekim svemirskim prostranstvima.

NASA-ine robotske letjelice bile su oko Marsa, kružile oko Saturna i letjele u međuzvjezdani prostor. Snimke svemira koje koje sa ovih letjelica primaju NASA-ini inženjeri doista su očaravajuće. No oni često usmjeravaju robotske letjelice prema Zemlji, da znanstvenici mogu vidjeti naš planet iz jedne daleke perspektive.

Zapravo, baš onakve iz koje i mi na Zemlji promatramo druge zvijezde.

Tijekom dviju misija NASA-inih robotskih letjelica Zemlja je snimljena s dalekoga Saturna – jedna je snimka iz srpnja 2013., a druga iz travnja 2017. godine. Naš je planet od Saturna udaljen 1,46 bilijuna kilometara, a iz te udaljenosti Zemlja se vidi kao mala, plava točkica. Kada se zoomira snimka iz satelita, na snimci iz 2017. Mjesec je s lijeve, a iz 2013. s desne strane.

Pomislite li ikad, promatrajući zvjezdano nebo, da je i naš plavi planet, negdje, iz neke daleke kozmičke perspektive, samo malena, svjetlucava točka u beskrajnom eteru?

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.