johannes-steuding-yspa8VFaxgs-unsplash

Planinari 70 godina brinu za planinarske domove u Hrvatskoj, a sad ih Vlada želi darovati županijama

GREEN_300_listici_sredina

Sporni Prijedlog zakona

Ako Zakon bude izglasan, planinarski domovi predali bi se na upravljanje parkovima prirode i nacionalnim parkovima.

Novi Prijedlog zakona o upravljanju državnim nekretninama i pokretninama podigao je planinarsku zajednicu na noge. Problematičnim smatraju članak 16. navedenog Prijedloga kojim je predviđeno da se planinarski domovi daju županijama na upravljanje.

Prema spornom članku 16., svi planinarski domovi koji su smješteni na državnim i županijskim zemljištima bili bi dani na upravljanje javnim ustanovama i županijama, ali bez ikakvih ingerencija planinarskih društava i Hrvatskoj planinarskog saveza, javlja Večernji list.

Planinarski savez to smatra neprihvatljivim budući da su njihova društva brinula za te objekte posljednjih 70 godina.

Problematičan prijedlog

Ako Zakon bude izglasan, planinarski domovi predali bi se na upravljanje parkovima prirode i nacionalnim parkovima.

Od 100-tinjak planinarskih kuća i domova, nešto manje od pola njih na državnom je zemljištu, dakle na području nacionalnih parkova ili parkova prirode.

Od 47 planinarskih domova i kuća koje se nalaze na zemljištu u vlasništvu RH, s njih 46 formalno ili neformalno upravljaju planinarske udruge, članice Hrvatskog planinarskog saveza (HPS), navodi Večernji.

PHOTOS BY: Profimedia, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.