Planinske vrhove osvajaju s mačkom! Upoznajte Almu, Denisa i njihovu Maciku

GREEN_300_listici_sredina

Trio Fantastiko čija priča oduševljava

Avantura ne manjka. Najviši vrh koji je Macika posjetila bio je Grossglockner, u Austriji, na čak 3.798 metara nadmorske visine. Uskoro će i na krov Europe.

Desetci planinskih vrhova, nekoliko europskih zemalja, zaljubljeni par i jedna mačka na putu. Priča je to o Trio Fantastiku, Okanovićima iz Bosne i Hercegovine koji su se prije nekoliko godina, zajedno sa svojom Macikom, uputili u avanturu života.

Prva je to mačka planinarka u cijeloj susjednoj zemlji, koja u šapicama broji tisuće prijeđenih kilometara.

“Suprug je stalno spominjao da želi imati mačka, ali ja sam bila skeptična oko životinja u kući. Kako je dao otkaz na tadašnjem poslu, pripremila sam mu iznenađenje i odvela ga kod poznanika da odabere sebi mače, da mu malo popravim raspoloženje. Macika je tada praktički sama odabrala njega, neumorno je skakutala i svojom razigranošću bacila u sjenu svoju braću i sestre. Odmah smo odlučili povesti ju sa sobom“, govori nam Alma Okanović, strastvena planinarka, koja je zajedno sa suprugom Denisom članica Gorske službe spašavanja Stanica Zenica.

Jedini su to tereni na koje Macika ne ide s njima, objašnjava nam.

“Mi se zaista trudimo da što više vremena provodimo sa mezimcima, posebno da što više putujemo i planinarimo. I zaista nam je puno lakše kad su s nama jer znamo da će dobiti najviše ljubavi i pažnje. Ipak nitko ne bi vodio toliku brigu o njima i pružio im toliku ljubavi kao što mi to radimo“, kaže Alma.

‘Nije nam važno koje je godišnje doba’

Macika je tako s Okanovićima obišla gotovo cijelu Bosnu i Hercegovinu, a posjetila je i Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Srbiju, Mađarsku, Albaniju, Grčku, Italiju, Crnu Goru te Sjevernu Makedoniju. Lista je podugačka, no organizacija nikada nije problem.

Planinske vrhove osvajaju s mačkom

“To nam je najmanji problem. Svaki slobodni trenutak koji imamo, vrlo rado utrošimo na boravak u prirodi. Tako da nam je najbitnije ponijeti hranu za naše mezimce, spremiti najosnovnije stvari i za kratko vrijeme već smo spremni za polazak. Nije nam važno ni koji je dan ili godišnje doba, važno je samo da se negdje ide“.

A avantura ne manjka. Najviši vrh koji je Macika posjetila bio je je Grossglockner, u Austriji, na čak 3.798 metara nadmorske visine. Uskoro će i na krov Europe.

“Polako se pripremamo za avantura koja nam slijedi. Popet ćemo se na vrh Elbrus u Rusiji, na 5642 metara nadmorske visine. Macika obavezno ide s nama“, objašnjava ponosna Alma.

Novi član obitelji

Ipak, Macika nije jedina životinja koja s Okanovićima ide na avanture. Od nedavno se njihovom Trio Fantastiku pridružio i Mališa, mače koje su potpuno slučajno pronašli. Bilo je bolesno i napušteno, a oni nisu mogli okrenuti glavu od njega.

“Mališa je trenutno novi član naše obitelji. Sad već pun energije, živahan i veseo već se uklopio i u putovanja. Mirno i bez ikakvih problema podnosi putovanja u autu, a radoznalo istražuje okolinu i osluškuje prirodu tokom planinarenja. Već su njegove šapice kročile i na prvi vrh, na Tulove grede na Velebitu. Ovo je prvi od niza vrhova i planina koje ga čekaju da propješači s nama“, objasnila je Alma.

S Mališom i Macikom, kažu, nikada nije dosadno. Svako njihovo putovanje dodatno obogate, a anegdota s putovanja ne manjka.

“Da vam ne govorim o hrabrim ili ludim ispadima, kada grabi napasti medvjeda koji je nedaleko od nas ili divlje svinje koje su naš okružile kada smo pokušavali spavati u šatoru. S njima je zaista svaki dan prepun ludih doživljaja. To najbolje znaju oni koji imaju ova divna stvorenja pored sebe. A i svi oni koji otvore svoja srca i poklone im ljubav, uvidjet će koliko ljubavi će im se vratiti i koliko će tako malo, nevino stvorenje, unijeti veselja i mira u njihov život“, objašnjava.

‘Ako ne mogu u hotel, spavat ćemo u šatoru’

Ipak, ima i onih kojima one nisu dobrodošle. Posebice na planini, gdje se često dogodi da Okanovići ne mogu prespavati u planinarskom domu zbog Macike i Mališe.

“Smatraju da one ne zaslužuju boraviti i spavati u istoj prostoriji kao i ljudi pa čak i da ih unesemo transporteru. Za razliku od Austrije, gdje na domu ispod najvišeg vrha Grossglocknera, pa čak i u hotelu na istom području, vrlo ljubazno i s ljubavlju je dočekana. Ali nas ni to ne sprječava da planinarimo, jer ako postoji planinarski dom gdje nas neće udomiti, uvijek je tu šator gdje svi ugodno sanjamo sretni i zadovoljni što smo zajedno“, iskreno kaže.

Stoga će neke noći provesti u šatoru, pod otvorenim nebom, ali zajedno sa svojim ljubimcima. Ostaviti ih i otići, nikada nije opcija.

“Posebna su putovanja s njima. Već šestu godinu veselimo se svakom novom putovanju i njihovim novim vragolijama i doživljajima. Moj skepticizam o mačkama u kući u potpunosti je nestao i baš sam presretna što su Macika i Mališa ušli u naš život i dodatno ga obogatili“.

 

 

 

 

PHOTOS BY: Privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.