Vodimo vas u bosanski Hobbiton koji su izradile četiri sestre: ‘Radile smo svaki dan, sve poslove, zajedno’

GREEN_300_listici_sredina

Budućnost turizma u Bosni i Hercegovini

Bosanski Hobbiton trenutno nudi kućice za odmor, kolibu za zabave, šetnice kroz čarobnu šumu i najljepše zalaske sunca, a neizbježno je spomenuti noćnu idilu.

Na svojim sam putovanjima istraživala isključivo mjesta koja nose u sebi autentičnost, posebno ljudsku kreativnost utopljenu u smještajne jedinice. Tragala sam za nečim što bi svima oduzelo dah, a zahvaljujući društvenim mrežama i mojoj mašti, došla sam na ideju kućica pod zemljom, kazala nam je Marija Miličević koja je komadić Tolkienovog Shirea dovela u srce Bosne i Hercegovine, u svoje rodno selo Rakova Noga, nedaleko rudarskog mjesta Kreševa.

Naime, ova inženjerka geologije sa svojom je obitelji napravila hobitske kućice, povezavši tako svoju ljubav prema prirodi, seoskom turizmu i rudarstvu. Iako su kućice replika onih na Novom Zelandu, Marija nam kaže da su u svaku od njih utkali malo domaće tradicije, a svaka je i ručno rađena.

Sve je počelo na njen rođendan 

Četiri sestre – Marija, Milijana, Vedrana i Valentina maleno su radarsko mjesto tako stavile na kartu svjetskih destinacija. Njihovi su posjetitelji, u koje god doba da dođu, apsolutno oduševljeni.

“Bez skromnosti, naša priča je imala veliki odjek. Kroz razgovore s posjetiteljima, vidjele smo oduševljenja, a dobile veliku podršku. Bili su vidno iznenađeni, a ja sam davno prestala brojati sve te posjete koje su počele od trenutka same gradnje“, dodala je Marija, čija je uspješna priča o turizmu na selu u Bosni i Hercegovini započela baš na njen rođendan.

“Najbolji poklon ikada. Trebalo nam je devet mjeseci da završimo dvije kućice. Radile smo svakodnevno uz pomoć najbližih i bilo je jako zanimljivo raditi neke poslove s kojima se nismo imale priliku susretati ranije. Poslove nismo dijelile, radile smo sve skupa od pravljenja ograda, farbanja, ličenja zidova, kopanja i sadnje drveća i cvijeća, montiranja i slično. Bilo je i trenutaka kad smo gradile pa rušile“, objasnila je.

Prirodna oaza mira 

Njihov bosanski Hobbiton nalazi se okružen planinskim vrhovima, a u blizini je i muzej, Oberska rupa, svetište Deževice i Franjevački samostan. Glavni je grad udaljen samo 40 kilometara, a u blizini je i grad Visoko. Dovoljno blizu užurbanoj svakodnevici, ali i dovoljno skriveno od hektičnog asfalta.

“Hobbiton.ba trenutno u ponudi ima dvije kućice za odmor, kolibu za zabave, šetnice kroz čarobnu šumu i najljepše zalaske sunca. Za kraj, neizbježno je spomenuti noćnu idilu koja će zasigurno ostati u vašim mislima.“

Replika kulise većini omiljenog filmskog spektakla Petera Jacksona, zapravo je rezultat obiteljskog rada i sestrinske upornosti. No, kako nam je priznala Marija, tatu je ipak trebalo malo nagovarati.

‘Nikad nisam odustala’ 

“Naše rodno selo je tiho, mirno mjesto za koje nitko prije nije čuo. Prvo pitanje oca na moju ideju je bilo ‘A tko će ti doći u Rakovu Nogu’. Za sebe mogu reći da sam jako optimistična osoba i gotovo nikad ne odustajem od snova. Tako nisam ni sada odustala. Ni u jednom trenutku. Zahvaljujući sestrama, imala sam veliku podršku i tako je otac pristao“, prisjetila se Marija, koja je oduvijek vjerovala da Bosna i Hercegovina ima velik potencijal za turizam, a koji je pritom nedovoljno iskorišten.

Kako je tata Miličević vlasnik građevinske tvrtke, bio je odgovoran za nadzor svih radova, a njegova im je podrška posebno značila. Danas, ako kontaktirate bosanski Hobbiton, dobit ćete ovakav potpis u mailu:

  • Marija Miličević, bach.ing.geol.
  • Sestre: Milijana Miličević ( arhitektica – nadzor svih radova i projekta koji je sama napravila)
    Vedrana Miličević Duno ( ekonomistica – nadzor svih financija, umjetnica i zadužena za sva crtanja i oslikavanja)
    Valentina Miličević (studentica – glavni model za sva reklamiranja, ispomoć u svim poslovima)
  • Mama Jozefina (zadužena za pripremu domaćih proizvoda koje dobiju gosti)
  • Tata Zdravko (nadzor i organizacija radova, savjetnik i naša najveća podrška).

‘Osjećat ćete se kao u bajci’ 

To, pak, ponajbolje pokazuje da je svatko od njih dao komadić sebe u ovaj projekt, komad roditeljske podrške, sestrinske ljubavi i čiste vjere u bolju budućnost rodnoga mjesta.

“Ne mogu izdvojiti išta za što bih mogla reći da je bilo najteže. Zaista sam išla punim srcem od samog početka. Vjerovala sam i znala što želim, toga se držim i sada. Najponosnija sam na obitelj i našu povezanost. Iako smo svi različiti, uspjeli smo od toga napravili lijepu priču. I ne samo to, naša priča se nastavlja. Imamo toliko planova da ćete se osjećati kao u pravoj bajci“, zaključuje Marija.

PHOTOS BY: Hobbiton.ba / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.