Peti dan COP-a 26: Greta Thunberg summit nazvala neuspjehom tijekom prosvjeda mladih u Glasgowu

GREEN_300_listici_sredina

Mladi aktivisti preplavili ulice

Bio je to dug tjedan na klimatskoj konferenciji COP26, na kojoj je tema u petak bila o utjecaju klimatskih promjena na buduće generacije.

Fokus se u petak odmaknuo od pregovarača u konferencijskom prostoru u centar grada i okrenuo prema tisuće djece i mladih koji su željeli osigurati da se njihov glas čuje marširajući ulicama Glasgowa. Evo što se dogodilo u petak…

Mladi optužuju za greenwashing 

Mladi aktivisti slijevali su se u Glasgow iz cijelog svijeta sa svojim zahtjevima čelnicima na demonstracijama Fridays for Future. Greta Thunberg predvodila je događaj i nazvala COP26 summit „globalnim green washing festivalom“ i rekla „da bi trebalo biti očito da ne možemo riješiti krizu istim metodama koje su nas u nju uvele“. No, dok je Thunberg bila najiščekivaniji gost, na pozornicu su izašli mnogi drugi jednako strastveni govornici, od kojih su mnogi podijelili svoja osobna iskustva s krizom. Mladi filipinski aktivist Jan Karmel Guillermo rekao je okupljenima da je summit „ključni trenutak“ u klimatskoj krizi, dok je Ugađanka Vanessa Nakate rekla da „nijedna akcija nije premala da bi napravila razliku“. „Danas ćemo se nastaviti boriti, gdje god možemo. Ne možemo sada odustati“, rekla je Nakate okupljenima. „Moramo nastaviti smatrati čelnike odgovornima za svoje postupke. Ne možemo šutjeti o klimatskoj nepravdi“.

Američki plan da “hvatanje” ugljika učini jeftinijim

Američka ministrica energetike Jennifer Granholm objavila je u petak da Ministarstvo energetike ima novi cilj: dramatično smanjiti troškove uklanjanja ugljičnog dioksida iz atmosfere. Granholm je u petak na COP26 rekla da je cilj smanjiti trošak na 100 dolara po toni ugljika do 2030. Upravo sada, Odjel za energetiku procjenjuje da košta otprilike 2000 dolara po toni. Znanstvenici kažu da je uklanjanje stakleničkih plinova iz atmosfere ključno za postizanje neto nultih emisija do 2050. i održavanje globalnog zagrijavanja ispod 1,5 stupnjeva Celzija. Ali tehnologija je još uvijek relativno mlada i nevjerojatno skupa. Također ga treba značajno unaprijediti kako bi se umanjilo ono što su ljudi već emitirali. “Smanjenjem troškova i ubrzavanjem primjene uklanjanja ugljičnog dioksida možemo uzeti ogromne količine onečišćenja ugljikom izravno iz zraka i boriti se protiv klimatske krize”, rekla je Granholm u priopćenju.

Optimizam Međunarodne energetske agencije

Nekoliko analitičara pozvalo je na oprez u vezi s procjenom Međunarodne energetske agencije (IEA) da bi se globalno zatopljenje moglo ograničiti na 1,8 stupnjeva Celzija iznad predindustrijskih razina do 2100. godine, ako se sve obveze COP26 preuzete od srijede navečer ispune na vrijeme. Predsjednik COP26 Alok Sharma zamolio je IEA da prati obećanja. “Gotovo kao da IEA želi svima reći da je posao obavljen i da smo riješili klimatske promjene, dok mi klimatski znanstvenici znamo da smo još daleko od 2 stupnja, a kamoli 1,5 stupnjeva.”, rekao je za CNN Mark Maslin, profesor znanosti o Zemlji na University College London. Taryn Fransen, viša suradnica Globalnog klimatskog programa pri Svjetskom institutu za resurse, organizaciji za istraživanje okoliša, rekla je na internetskom brifingu da je, iako je vrlo pozitivno da su se mnoge nove zemlje obvezale postići nulte emisije, vrag je u detaljima. “Problem je u tome što mnoge zemlje koje su preuzele ove neto nulte obveze još nisu iznijele vjerodostojan plan za postizanje toga”, rekla je. “I njihovi ciljevi za 2030. ne sugeriraju vrstu kratkoročne transformativne promjene koja će biti potrebna da bi se krenulo na pravi put. Konkretno, imate zemlje poput Australije, Rusije, Saudijske Arabije, Turske, koje iznose neto nula obećanja, ali ne čine nikakva značajna poboljšanja svojih ciljeva za 2030.”, dodala je.

Al Gore podržao prosvjednike

Bivši američki potpredsjednik Al Gore pohvalio je mlade koji su u petak marširali Glasgowom. Govoreći tijekom službene konferencije, rekao je kako svjetski čelnici moraju “legitimizirati svoja očekivanja za budućnost koja ih je dostojna”. “Možemo to učiniti, ali moramo ostaviti razdoblje odgode, ometanja i svrsishodnosti u prošlost, prepoznati da smo ušli u razdoblje posljedica i učiniti ga razdobljem rješenja”, rekao je. Gore, koji je žestoki zagovornik klimatskih promjena, rekao je da čovječanstvo ima moć spasiti svijet ako se prikupi politička volja. Također je istaknuo zajedničku temu ovog tjedna: da su obećanja velika, ali se moraju održati da bi imala utjecaja.
“Imamo alate koji su nam potrebni za rješavanje krize. Čuli smo obećanja koja će nas pomaknuti u dugom smjeru prema tim rješenjima. Moramo osigurati da se ta obećanja održe”, rekao je Gore.

Pregovarači se bacili na posao

Prvi tjedan summita COP26 završit će danas, a pregovori o nekim od ključnih aspekata Pariškog sporazuma su uvelike u tijeku. Pariški sporazum usvojen je 2015. godine i obvezao je zemlje koje su ga ratificirale ograničiti globalno zatopljenje na 2 stupnja Celzijusa, a po mogućnosti 1,5 stupnjeva. No, neke pojedinosti tek treba razjasniti. Konkretno, nacionalni delegati još uvijek pokušavaju shvatiti pravila za provedbu članka 6 sporazuma, koji je utvrdio potrebu za trgovanjem emisijama ugljika.
Trgovine funkcioniraju otprilike ovako: zemlje koje premašuju količine koje su obećale smanjiti u emisijama, mogu prodati preljev zemljama koje ne mogu ispuniti svoje ciljeve. To bi bio poticaj za zemlje da odu dalje od onoga što su obećale i pruža jamčevinu za zemlje koje se bore.
Čelnici pokušavaju stvoriti pravila koja bi dovela do dobre transparentnosti o tome kako se trguje emisijama ugljika. Cilj im je shvatiti stvari poput toga koliko često zemlje trebaju izvještavati o svom napretku i kako izbjeći dvostruko računanje smanjenja emisija – budući da ne biste trebali moći uračunati u svoj vlastiti zalog ono što ste upravo prodali drugoj zemlji.

Izvor: www.cnn.com

PHOTOS BY: Guliver Image, Climeworks.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.