ospan-ali-tR1jDIcE1-Q-unsplash

Nekad simbol Bosne, danas simbol zagađenja: Rijeka Drina pretprana otpadom

GREEN_300_listici_sredina

Na Drini ćuprija, ali i ekološka katastrofa

"Pregovori čelnika strašno su spori i obavijeni su velom tajne", tvrde stanovnici Višegrada gdje teče rijeka Drina koja je postala jednim velikim simbolom zagađenja. Već se godinama ništa nije poduzelo da se spasi nekad najljepša rijeka Jugoslavije, a o tome sve češće izvještavaju i strani mediji navodeći kako je cijeli slučaj itekako sramotan.

Prošlo je više od 20 godina od raspada Jugoslavije, a neuspjeh u uspostavljanju dobre prakse zbrinjavanja otpada ostavio je bosansku rijeku Drinu punu smeća. Rijeka Drina u Bosni i Hercegovini nekada je bila poznata po svojoj smaragdnoj boji, o njoj su opjevane mnoge pjesme i pisane knjige, a sada, nakon dva desetljeća lošeg upravljanja otpadom, rijeka je pun smeća, o tom neprestano izvještavaju i svjetski mediji.

Dva puta godišnje između 10.000 i 15.000 kubnih metara plastičnih boca, zahrđalih buradi, istrošenih guma, kućanskih aparata i drugog otpada izvuče se iz rijeke na lokaciji u blizini grada Višegrada. Mještani gube nadu da će rijeku ikada više vidjeti čistu.

Zašto je Drina puna smeća?

Rijeka Drina teče 346 kilometara od planina sjeverozapadne Crne Gore kroz Srbiju i Bosnu. Desetljećima nakon razornih ratova malo smo napredovali u izgradnji učinkovitih, ekološki prihvatljivih sustava zbrinjavanja otpada.

Unatoč usvajanju nekih zakona i propisa EU-a, neovlaštena odlagališta otpada raštrkana su brdima i dolinama diljem regije, dok smeće zasipa ceste, a plastične vrećice vise s drveća. Smeće teče nizvodno iz Srbije i Crne Gore kao i iz Bosne i skuplja se na brani za smeće koju je postavila hidroelektrana nekoliko kilometara uzvodno od Višegrada.

rijeka Drina

Ogromna količina smeća prazni se dva puta godišnje i potrebno je oko šest mjeseci da se potpuno očisti. Euro News situaciju u Bosni i Hercegovini opisuje kao “veliku sramotu”, ističući da je balkanska rijeka postala plutajuće smetlište.

Što se može učiniti da se rijeka Drina očisti?

Zajednice u blizini rijeke sezonske poplave otpada prihvaćaju kao neizbježne. “Nakon više od 20 godina života uz rijeku, morali smo to prihvatiti kao životnu činjenicu”, kaže Verica Đurić, lokalna ribarica za Euro News.

Nekad simbol Bosne

“Naravno, skloni smo vjerovati da ćemo umrijeti prije nego se Drina očisti od smeća. Ružno je, tužno je, ali znamo da se problem mora rješavati na višim razinama vlasti i da su relevantni ministri vlada tri uključene zemlje već uključeni u razgovore, tako da nam preostaje samo nadati se, “, dodaje ona.

Ministri okoliša Bosne, Srbije i Crne Gore redovito se sastaju posljednje tri godine, obećavajući zajednički rad na rješavanju problema, međutim, aktivisti i stanovnici tvrde da su vlasti previše tajnovite i spore u pregovorima koji će, čini se, još dugo trajati ne bi li se došlo do rješenja.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.