Ovog proljeća istražite Nacionalni park Risnjak u društvu cijele obitelji

GREEN_300_listici_sredina

Vodimo vas na poučnu stazu Leska!

Proteže se na 63,5 četvornih kilometara te se ubraja u najznačajniji primjer visinskog vegetacijskog raščlanjena Hrvatske. Predstavlja prirodu vezu između Alpa i balkanskih planina!

Risnjak se ubraja među naše najmanje posjećene nacionalne parkove, a jedan od razloga je što većina (potencijalnih) posjetitelja vjeruje kako je za posjet potrebno imati planinarskog iskustva i dobru kondiciju. 

Naravno, Nacionalni park Risnjak prije svega privlači planinare jer nudi fantastične planinarske staze, no u ljepotama mogu uživati i vikend izletnici kao i cijele obitelji. Ako ste u potrazi za lijepom, ugodnom i laganom šumskom stazom te želite provesti koji sat u prirodi, uputite se na poučnu stazu Leska. 

Nacionalni park Risnjak se proteže na 63,5 četvornih kilometara te se ubraja u najznačajniji primjer visinskog vegetacijskog raščlanjena Hrvatske. Smatra se da ima najljepše izražene fenomene vegetacijskih ponikvi te predstavlja prirodu vezu između Alpa i balkanskih planina.

Prirodne ljepote 

Risnjak je proglašen nacionalnim parkom davne 1953. godine te se tada prostirao na površini od 3.041 hektara. 1997. godine se šire njegove granice zapadno prema Snježniku te istočno prema izvoru rijeke Kupe. 

Poučna staza Leska se ubraja u jedan od prvih objekata takve vrste u Hrvatskoj. Otvorena je 1993., službeno je duga 4,2 kilometra (računajte još nešto hodanja od ulaza u NP do njenog početka), a na njoj su raspodijeljene 23 poučne ploče koje otkrivaju prirodne ljepote i karakteristike ovog dijela Gorskog kotara. 

Ne možete se izgubiti! 

Uz to ćete naučiti i puno toga o kulturnom nasljeđu ovog kraja. U svrhu toga na stazi se nalaze i drugi objekti, poput rekonstrukcije nekadašnjih nastambi, a na stazi se nalaze i drvene klupice na kojima možete napraviti pauzu. 

Ova staza nije zahtjevna, na njoj nema uspona, a duž cijele dionice su raspoređeni putokazi tako da se na njoj ne možete izgubiti. Ona predstavlja odličan jednodnevni izlet za cijelu obitelj na kojem ćete boraviti na svježem šumskom zraku i pri tome naučiti puno toga o ovom dijelu Gorskog kotara. 

 

PHOTOS BY: Mija Dropuljić / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.