pexels-huy-phan-3076899

Ovo su sobne biljke koje se najlakše razmnožavaju reznicama u vodi

GREEN_300_listici_sredina

Vrlo je jednostavno

Razmnožavanje velike većine biljaka ne treba biti bauk čak ni vrtlarima koji tek počinju. Dapače, ono može biti jako zanimljivo, a uvijek je poseban gušt uzgojiti biljku baš od samoga početka.

Zašto biste kupovali nove biljke ako možete razmnožiti one koje već imate? Sve i ako ne želite doma imati više primjeraka jedne vrste, razmnožavanje biljaka je uvijek odlična stvar – one mogu biti poklon za vašu obitelj ili prijatelje, koji će sigurno još više cijeniti biljku ako znaju da ste u nju već uložili svoje vrijeme i pažnju.

Razmnožavanje biljaka reznicama u vodi jedan je od najjednostavnijih načina da dobijete male plodove. Trebat će vam samo škare i vaza ili čaša u kojima ćete držati biljke dok ne puste korijenje. Imajte na umu da je doista poželjno imati škare u ovakvim slučajevima: čisti rezovi puno će lakše zarasti no što je slučaj kad, primjerice, reznicu otkinete.

Drvo života

Latinsko ime ove biljke je Dracena Fragrans, a korijenje će, jednom kad odrežete reznicu, izrasti već za desetak dana.

Za reznicu možete uzeti list, ali i stabljiku. Ako režete stabljiku, možete to učiniti na bilo kojem njezinom dijelu. U tom slučaju s dna reznice skinite nekoliko listova kako bi biljka bila neopterećena i mogla lakše pustiti korijen.

Gledajte da u vodi bude samo onaj dio stabljike koji će puštati korijenje.

Fikus

Brojne vrste fikusa također se mogu umnožiti na ovaj način. Treba odrezati stabljiku i staviti je u vodu dok ne pusti korijen.

Zamija

Ovoj će biljci trebati dosta vremena da iz reznice pusti korijen, ali to ne znači da ju se ne može razmnožiti na takav način. Samo joj treba vremena. Nekad i do nekoliko mjeseci.

Možete odrezati samo list ili dio stabljike. Ako režete stabljiku, uklonite zadnjih nekoliko listova. Njih ne morate bacati, već ih također možete koristiti kao reznice. Samo ih probajte odrezati što bliže stabljici – tako da obuhvatite i bazu lista.

Monstera

Megapopularnu kućnu biljku ne možete razmnožiti samo iz lista, već je nužno da odrežete stabljiku. I to ne bilo koji njezin dio, već mjesto koje je čvorište dvaju listova, a na njemu se nalazi i zračni korijen.

Za presađivanje monstere iz vode u zemlju pričekajte da korijen naraste desetak centimetara.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.