naočale od kave
naočale od kave

Ovo su prve naočale napravljene od kave u svijetu, a najbolje od svega je što i mirišu na omiljeni napitak

GREEN_300_listici_sredina

Direktor dolazi iz obitelji optičara

Prije no što su došli do idealne formule, bacili su oko 300 uzoraka naočala. No to nije problematično za okoliš – nakon deset godina se naočale pretvaraju u gnojivo.

Ochis je ime prvih naočala napravljenih od kave u svijetu. Baš ovih dana su objavili svoju drugu kolekciju, koju su oglasili na Kickstarteru, a par naočala, koje su u potpunosti napravljene od eco-friendly i materijala koji se mogu ponovno koristiti, može se kupiti za 99 dolara.

“Naše naočale izrađene su od biorazgradivog spoja koji se sastoji od prirodne kave, lana i kopolimera koji okvir čini potpuno sigurnim za vas i okoliš”, stoji na njihovoj stranici.

Naočale su fleksibilne, vodootporne, a teže tek 20 grama. Imaju UV i zaštitu od ekrana.

Prirodni i lagani materijali

Iz brenda kažu kako su to prve u potpunosti ekološke naočale.

“Zahvaljujući prirodnim materijalima je naš okvir i lakši od regularnih plastičnih okvira, zbog čega naočale ne postanu teške na licu čak ni na kraju dana”, objašnjavaju vlasnici brenda.

“Za izradu naočala koristimo samo reciklirane i prirodne materijale: talog kave i lan su spojeni  biopolimerom na bazi biljnog ulja. Masa se preša se i obrađuje digitalnim strojem s matematičkom preciznošću kako bi se izbjegle potencijalne nepravilnosti”, kažu.

A najbolja stvar kod ovih naočala je što one i mirišu na kavu.

300 pokušaja 

Inače, direktor Maksym Havrylenko je prije kave eksperimentirao i s drugim biljem kao što su menta ili peršin, no najbolju formulu za izradu naočala pronašao je upravo u talogu kave.

Prije nekoliko godina je za Reuters ispričao kako dolazi iz obitelji optičara te da mu se kava činila kao idealan materijal zato jer sunčane naočale najčešće dolaze u tamnijim bojama, ali i zato jer u svijetu postoje milijuni tona kave.

Prije no što je došao do idealne formule, bacio je oko 300 uzoraka naočala. No to nije problematično za okoliš – nakon deset godina se naočale pretvaraju u gnojivo.

PHOTOS BY: Ochio / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.