69461407_143483856892844_1183318939175215834_n

Ovo su prekrasni sukulenti koje je lako održavati, a podsjećaju na buket ruža

GREEN_300_listici_sredina

Oduševili su nas

Biljku je vrlo jednostavno za održavati u kući, a moguće ju je iznijeti i van. Dovoljno je samo da ima dovoljno svjetla, ali ipak ju ne valja izlagati direktno na suncu.

Kao izbor za biljke u kući, ljudi često biraju sukulente zbog jednostavnosti održavanja. No, postoji jedna vrsta koja neodoljivo podsjeća na ruže, a pritom traje puno duže od običnih ruža. Riječ je o sukulentima iz roda greenovia čiji su listovi raspoređeni poput latica ruže.

Postoji nekoliko vrste ovog posebnog sukulenta – greenovia dodrantalis, greenovia pink mounntain rose i greenovia pink phoenix. Potonje su rijetke ružičaste verzije koja još više nalikuju pupoljku ruže koji će se tek otvoriti.

Biljku je vrlo jednostavno za održavati u kući, a moguće ju je iznijeti i van. Dovoljno je samo da ima dovoljno svjetla, ali ipak ju ne valja izlagati direktno na suncu. Točnije, treba istaknuti da ova vrsta sukulenata može preživjeti vani samo na područjima gdje zime nisu jake budući da bi se mogla smrznuti.

Vrijedno sjeme

Biljka s vremenom može proizvesti nove pupoljke, a riječ je o manjim verzijama same biljke koja je za glavnu biljku pričvršćena tankim stabljikama. Visoka je oko 15-tak centimetara, a vrlo se lako razmnožava na način da joj se odrežu te manje biljke te uzgoje u drugoj tegli.

Ponekad će sukulenti ruža u proljeće proizvesti male žute cvjetove koji mogu stvoriti sjemenke koje se također mogu posaditi, što se smatra i najboljim načinom kako doći do ove biljke.

Važno je za istaknuti da ovi sukulenti zahtijevaju puno vode pa ih treba pažljivo zalijevati.

Budući da je sortu planinske ruže teško pronaći u prodaji, a ružičasti phoenix još je rjeđi, uzgoj ovih sukulenata iz sjemena možda je najbolji izbor. Ipak, moguće ih je kupiti na brojnim internetskim stranicama, no valja istaknuti da može proći i do dvije godine prije nego što biljka razvije izgled ruže, stoga ju je važno pažljivo njegovati.

PHOTOS BY: Instagram, Twitter / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.