d1053948a54c5c34775f9432a92b3fe2

Gesta za zaštitu zelenog života u gradu: Svake zime postavljaju ograde da nasipavanje cesta ne ošteti biljke

GREEN_300_listici_sredina

Primjer dobre prakse

Dobar primjer stiže iz litvanske prijestolnice i nešto što treba imati na umu za sljedeću zimu. Naime, kako bi zaštitili svježe posađeno bilje uz cestu, svake zime postave zaštitne ograde ne bi li ih očuvali od oštečenja kemikalija kojima nasipavaju ceste. Nikakva velika infrastruktura ni tehnologija, tek nešto malo dasaka i ideja koja spašava zelenilo u gradu.

Naizgled nepotrebna instalacija na cestama glavnog grada Litve, no ove posebne ograde imaju još posebniju priču. Naime, u Vilniusu početkom zime postavljaju ograde za zaštitu posađenih biljaka uz cestu. Razlog? Zaštititi nove sadnice od štetnih i toksičnih učinaka uličnog onečišćenja poput ispušnih plinova automobila i soli za odmrzavanje koja se obilno posipa zimi.

Ovi jednostavni uređaji mogu se činiti prilično niskotehnološki, u svijetu u kojem se čini da je sve otišlo u suprotnom smjeru, ali oni su neobičan podsjetnik da ponekad ne treba mnogo da ponudite zaštitu urbanog zelenog života.

23 kilometara ograde u gradu

Prema novom uličnom standardu u Vilniusu, posljednjih nekoliko godina uz pješačke i biciklističke staze zasađene su trake drveća i grmlja na način da ih odvajaju od kolnika ulica. Takve zelene trake zadržavaju prašinu i upijaju onečišćenje bolje od trave. U vrućim ljetnim danima drveće i grmlje stvaraju hladovinu pješacima i biciklistima te hlade i vlaže zrak u cijelom gradu. Međutim, prije nego što se pretvore u prave biljke, prilično su ranjivi, zbog čega su ih vlasti odlučile zaštititi dotičnim mini-ogradama. Oko takvih mladica postavljeno ukupno 23 kilometra ograde u gradu.

Smanjuje se slanost tla za pola

Kako zima lagano prestaje, tako će i u litvanskoj prijestolnici postepeno micati ograde. Sljedeće zime postavljanje ograda prilagodit će se s obzirom na to gdje će se posaditi novo drveće, grmlje ili cvijeće. Studije pokazuju da zaštitne biljne barijere pomažu smanjiti slanost tla za pola u usporedbi s nezaštićenim područjima.

Prošle godine, obavljeno je ispitivanje tla koje je pokazalo da tamo gdje je postavljena zaštita od tvari za otapanje snijega koncentracija klorida u njemu ne prelazi 80 mg/kg. Ako se ta granica prekorači, biljke postaju osjetljivije, njihov rast se usporava, stabla kasnije pozelene, a na lišću se mogu pojaviti lezije. Tvrtke za održavanje ulica također već skupljaju nanose nakupljene tijekom zime, koji se mogu očistiti tek nakon što se snijeg otopi. U konačnici, kako bi se osiguralo da čišćenje ulica ne šteti okolišu, one se čiste pomoću vakuumskih strojeva za metenje.  Male stvari čine okoliš boljim mjestom.

PHOTOS BY: Facebook, Pinterest, Pexeles, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.