avi-naim-JfpjgnVhpmM-unsplash

Topli dani bude sobne biljke iz zimskog mirovanja, a evo kako ih najbolje možete pripremiti za predstojeću sezonu

GREEN_300_listici_sredina

Zeleni kućni ljubimci

Vrijeme odmora i hladnih dana završava. Dani postaju duži i topliji pa biljke pokazuju znakove aktivnosti. Uskoro će se sve probuditi i oživjeti, a prostori u kojima živimo bit će ispunjeni nekom novom snagom. U nastavku vam donosimo praktične savjete kako se pripremiti za novo razdoblje rasta.

Osjećajući toplinu sunca i njegovu svjetlost, biljke prekidaju period mirovanja, uzimaju energiju sunca, zemlje, vode i zraka i ponovno postaju aktivne. Ako uzgajate sobne biljke, vjerojatno ste razmišljali što biste mogli učiniti kako bi rasle brže, bile veće i bujnije, ali i zdrave. Upravo je sada vrijeme da poduzmete neke radnje kojima ćete im osigurati plodnu i aktivnu sezonu, a zbog toga će vaš dom izgledati još ljepše, zdravije i zelenije.

Operite ih

Prašina koja se nakuplja na listovima sobnih biljka tijekom zime može postati plodno tlo za razmnožavanje insekata i štetnika. Također, prašina smanjuje sposobnost biljaka da pročiste zrak od toksina pa bi ju bilo dobro povremeno očistiti s listova vaših biljaka. No, ako ste tijekom zime i vi bili u stanju mirovanja, sada je vrijeme da se probudite. Listove možete očistiti mokrom krpicom ili samo istuširati cijelu biljku.

Obrezivanje biljaka

Mnoge će sobne biljke tijekom zimskih mjeseci imati požutjelo ili posve suho lišće. Ali sada je vrijeme da biljka svu svoju proljetnu energiju usmjeri na rast i u svoje najzdravije listove, pa je vrijeme da uklonite sve odumrle listove s ​​biljke koristeći čiste, oštre škare ili škare za orezivanje. Važno je da između svakog rezanja dezinficirate škare kako bi izbjegli potencijalno širenje bakterija koje mogu naštetiti vašim biljkama.

Premjestite ih ako je potrebno

Budući da sunce tijekom godine ulazi u vaš dom pod različitim nagibom, dobro je procijeniti svjetlosne potrebe vaših biljaka i pratiti kakvu svjetlost dobivaju tijekom različitih godišnjih doba. Nekima je možda potreban samo lagani pomak kako bi dobile dovoljno svjetlosti ili izbjegle direktnu sunčevu svjetlost koja im može naštetiti, dok bi drugima možda bilo draže potpuno drugačiji položaj.

Presadite ih

Rano proljeće je najbolje za presađivanje biljaka zbog toga što su biljke još uvijek u stanju mirovanja pa nećete prouzročiti prevelik stres koji može stagnirati njihov rast. Presađujte samo one biljke koje su prerasle svoje posude, a to ćete najlakše provjeriti tako da pogledate izlazi li korijenje biljke kroz rupice za drenažu na dnu posude. Presađivanjem biljke osiguravate joj hranjiva za rast, a biljke kojima presađivanje još nije potrebno, možete dodati supstrat samo na vrh. Tako će hranjiva iz supstrata prodrijeti dublje do korijenja svaki put kada biljku zalijevate i time ćete joj osigurati potrebnu dohranu.

Nahranite ih

Biljke, uz vodu i svjetlost, trebaju dohranu kako bi uspješno rasle. Predlažemo da izbjegavate korištenje umjetnih gnojiva i okrenete se prirodnim načinima kako bi prihranili svoje biljke. U tu svrhu možete koristiti ljuske jajeta, koru banane, vodu u kojoj ste kuhali povrće ili tjesteninu (bez soli), a možete izraditi vlastiti kompost koji je najbolja dohrana.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.