timothy-tan-PAe2UhGo-S4-unsplash

Ovo su ‘najzeleniji sportaši’ nominirani za prestižnu nagradu za održivost

GREEN_300_listici_sredina

Tri kategorije

Ovo su nominirani za ovogodišnju prestižnu nagradu, a pobjednici će biti objavljeni u ponedjeljak, 2. listopada.

Klimatske promjene utjecale su na mnoga sportska događanja i sport uopće.

Paralelno, brojni organizatori svjetski poznatih sportskih događaja prozvani su zbog velike količine emisija ugljika koje stvaraju. Zbog toga je popularni BBC odlučio istaknuti one koji kroz sport čine dobro okolišu.

Na dodjeli Green Sport Awards, BBC Sport slavi dobre vijesti – sportaše, bivše sportaše i organizacije koje marljivo rade na provođenju i poticanju promjena u kontekstu održivosti.

Ovo su nominirani za ovogodišnju prestižnu nagradu, a pobjednici će biti objavljeni u ponedjeljak, 2. listopada.

Sportaš(ica) godine

Jacquie Pierri

Prvakinja EcoAthletesa, inženjerka zaštite okoliša i aktivistica za borbu protiv klimatskih promjena, ova hokejašica je sudjelovala u brojnim projektima za zaštitu okoliša, uključujući rad na nadolazećem dokumentarcu Last Game.

Pat Cummins

Riječ je o kapetanu australske reprezentacije kriketa, nominiranog prije svega zbog javnog zagovaranja zaštite klime i okoliša, ali i značajnih donacija kroz njegovu Zakladu Kriket za klimu.

Inače, kriket je sport na koji su klimatske promjene posebno utjecale, a koji je od velike važnosti za australsko društvo.

David Wheeler

Igrač Wycombe Wanderersa nominiran je zbog glasnog aktivizma za održiviji nogomet.

Wheeler je govorio na panelu o sportu i klimatskim promjenama na Glastonburyju, preuzeo je službenu ulogu u Udruženju profesionalnih nogometaša kao prvi glasnogovornik sindikata za održivost i bio je prvi igrač koji je potpisao pismo u kojem kritizira svjetsko upravno tijelo FIFA-e zbog svojih tvrdnji o ugljičnoj neutralnosti.

Sofie Junge Pedersen

Nogometašica milanskog Intera i reprezentacije Danske nominirana je zbog predvođenja napora za održivost u svom bivšem klubu Juventusu.

Surađivala je s organizacijama kako bi pomogla u podizanju svijesti o klimatskim promjenama i održivosti u nogometu, a svoju prisutnost na društvenim mrežama koristila je za rad sa suigračima i educiranje navijača.

Sebastian Vettel

Četverostruki prvak Formule 1 nebrojeno je puta koristio svoj utjecaj i platforme za propitivanje akcija i politika motosporta u vezi sa zaštitom okoliša.

Junior sportaši(ce) godine 

U kategoriji mladih sportaša i sportašica godine nominirane su: hokejašica Alayna Burns, trkačice Ellen Donald i Innes FitzGerald, stolnotenisačica Anna Hursey i košarkašica Belle Pellecchia.

Elitna organizacija godine 

Forest Green Rovers FC

Prvi certificirani nogometni klub Ujedinjenih naroda. Tijekom prošle godine usredotočili su se na prelazak na zelenije mogućnosti putovanja za tim i navijače, dok su nastavili raditi na razvoju Eco Parka u kojem će se nalaziti njihov novi održivi stadion.

Formula E

Prvenstvo za električne automobile nominirano je zbog kontinuiranog rada na pokretanju održivih promjena unutar i izvan motosporta.

Nogometni klub Richmond

Riječ je o prvom klubu koji je potpisao Sport for Climate Ujedinjenih naroda, a u srpnju su postali prvi AFL klub koji je pokrenuo Akcijski plan održivosti okoliša, radeći na projektima koji će im pomoći da postignu svoje ciljeve smanjenja emisija.

Međunarodni biatlonski savez

Svjetsko upravno tijelo biatlona nominirano je zbog svoje stalne predanosti postizanju ugljične neutralnosti do 2030., kao i zbog niza projekata o održivosti.

Dodatan plus dobili su zbog članstva u GAMES-u (Green Approaches in Management for Enhancing Sport), inicijative koja istražuje načine za ublažavanje klimatskih promjena i promicanje dekarbonizacije u događanjima.

ATP turnir

Nominirani su zbog pokretanja aplikacije za “praćenje ugljika”, a koja igračima omogućuje praćenje i smanjenje emisija štetnih plinova tijekom putovanja. Također nudi resurse i kvizove za educiranje igrača o održivim praksama i zagovaranju zaštite okoliša.

Zadnja kategorija

U posljednjoj kategoriji za Grassroots organzaciju godine nominirani su: Pledgeball, Rhino Cup, organizacija Save The Waves, The Green Runners te Vermont Green FC.

Podsjetimo, pobjednici će biti objavljeni u ponedjeljak, 2. listopada.

 

 

PHOTOS BY: Profimedia, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.