1667858421.2109

Arhitekti žele transformirati nogomet: Pogledajte kako bi trebao izgledati novi stadion za Milan

GREEN_300_listici_sredina

Potpuno je zelen

Arhitekti se nadaju da će novi stadion u Milanu funkcionirati kao zelena pluća tog grada. Planiraju sadnju nekoliko tisuća stabala i čak nekoliko desetaka tisuća grmova kako bi se apsorbirao ugljični dioksid.

Novi stadion za A.C. Milano u Italiji mogao bi biti jedan od najzelenijih na svijetu – doslovno. Na to upućuje i sam naziv stadiona kojeg je dizajnirao Stefano Boeri Archinetti. “Međunarodni šumski stadion” uključivao bi biše od 61.000 četvornih metara vodoravnih zelenih krovova, 3.300 stabala i 56.300 grmova 70 različitih vrsta.

No, zelenilo nije samo tematsko, budući da će stadion ujedno biti i ekološki prihvatljiv.

Plan je da sve biljke svake godine apsorbiraju više od 178 tona ugljičnog dioksida, poboljšavajući tako kvalitetu zraka na stadionu i u okolici. To bi ujedno trebalo utjecati i na smanjenje temperature na tom području.

“Na arhitektonskoj razini projekt predviđa šumski stadion u kojem stabla okružuju teren, a tribine i živa priroda postaju glavni junak nogometnog iskustva i novi urbani krajolik za sve građane“, stoji na službenoj stranici arhitekta.

Žele transformirati nogomet 

U sklopu stadiona planiraju se i komercijalni prostori, poput teretana, press i VIP prostorija, barova i restorana. Osim toga, planirana je i trkačka staza koja bi bila otvorena za javnost. Stadion bi koristio fotonaponske površine kako bi sam proizvodio svoju energiju.

Riječ je o sve učestalijoj praksi u gradnji novih sportskih objekata. Primjerice, amsterdamska Johan Cruijff Arena stvara vlastitu energiju, koju potom pohranjuje u baterijama električnih automobila. Drugi primjer dolazi iz Seoula gdje je bejzbolski stadion u potpunosti prekriven solarnim panelima.

Arhitekti se nadaju da će stadion u Milanu moći funkcionirati kao “zelena pluća” grada te tako transformirati iskustvo gledanja nogometa.

 

PHOTOS BY: Stefano Boeri Archinetti / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.